onsdag 1 februari 2017

Disney-älskare, förbered era högafflar...

Jag är ett stort fan av Disney, och då framför allt deras gamla klassiska tecknade filmer. Säga vad man vill om Disney, men de hade - och har fortfarande i viss mån - förmågan att skapa magi.

Skönheten och Odjuret var en milstolpe. Den första animerade filmen att bli nominerad för en Oscar för "Bästa film". Och det är verkligen en storslagen film. Animeringen är fantastisk, Alan Menken gjorde musiken och han gjorde verkligen ett strålande jobb, designen på karaktärerna och miljön är otrolig... det är helt enkelt en STOR film.

I mars släpps den enormt omtalade spelfilmsversionen, med Emma Watson och Dan Stevens som de två huvudrollerna. Nu har den riktiga trailern släppts, med mer klipp från filmen. Och nu får ni dra fram högafflarna...

Jag har inte särskilt höga förhoppningar.

Jag tycker att designen är lite... "för mycket". Visst, filmen utspelar sig i en tid då ett visst mode pågick, men jag vet inte om jag tycker att Disney har något krav på sig att hålla sig så mycket till verkligheten. Perukerna ser fåniga ut. Det känns lite som att de verkligen har ansträngt sig så mycket för att få filmen att matcha - och kanske till och med övergå - originalets storhet... och därmed tagit i alldeles för mycket.

Och dessutom tycker jag att en del av replikerna - åtminstone i trailern - låter... krystade. Jag säger inget om varken Watson eller Stevens som skådespelare, men i vissa sekvenser låter det... ja vad ska man säga, fånigt? Överspelat?

Att göra en ny version på ett sådant landmärke som originalet var, det är farligt. Det kan bli väldigt fel, och det är det jag är rädd för här. Det kan mycket väl bli samma visa som det blev med Askungen. Originalet är väl inte samma landmärke som Skönheten och Odjuret, men det är helt klart en älskad klassisk saga. Sen kom den nya versionen och ja, den är väl lite söt, och tanken är god, men den kommer aldrig någonsin kunna gå om originalet. Enligt mig hade den inte behövt göras, det är lite fina sekvenser här och där, men på det stora hela är den ganska trist.

Jag kommer absolut vilja se filmen när den kommer. Men jag tror i ärlighetens namn inte att den kommer bli så fantastisk som alla förväntar sig. Jag tror att jag hade större förhoppningar när det fortfarande var lite nytt, och man inte visste så mycket. Allt eftersom fler teasers har släppts, har min entusiasm sjunkit.

Vi får helt enkelt vänta och se. Jag kan mycket väl få fel, men tills det är bevisat, är jag tveksam.