fredag 28 april 2017

Öppet brev till Sveriges rättsväsen

Jag har en fråga till er. 

Hur sover ni om nätterna?

Vecka ut och vecka in får vi nyheter om att ni sänker och mildrar straff för personer som begått grova brott. Personer som utförde en gruppvåldtäkt och livesände den på Facebook fick 6-12 månaders fängelse. Mannen som utgav sig för att vara läkare och utförde en olaglig omskärelse på en 8 månader gammal bebis fick inte ens fängelse, utan dagsböter och 100 timmars samhällstjänst (Hovrätten mildrade den dom som Tingsrätten fastställt). Konstant ser vi hur dessa människor som förstör andras liv, slipper undan alldeles för lätt.

Har ni ingen som helst empati och förståelse? Hade ni varit lika slapphänta om det gällt era barn? 

I rättegångar som gäller våldtäkter frågar ni vad offret hade för kläder på sig - istället för att fråga gärningsmannen vad han ansåg gav honom (ja, jag tänker generalisera, för gällande våldtäkter är det nästan alltid män) rätten att våldföra sig på en annan människa. Inte nog med att offret ska leva med detta ärr i själen resten av livet, nu ska hen dessutom behöva bli skuldbelagd av det system som är tänkt att skydda folket. 

Den 8 månader gamla bebisen fördes till sjukhus med livshotande skador - men överlevde. Det här barnet har knappt börjat sitt liv, och har redan fått det skändat. Att den här domen mildrades av hovrätten var för att föräldrarna i fråga hade varit med på hela grejen - de ville få sin unge omskuren och fick höra om en man (utan giltig läkarlicens) som kunde utföra sånt. Men då har jag en lösning på det problemet också: ta ifrån föräldrarna deras barn. Såna här människor borde inte få vara ansvariga för någon annans liv, för bevisligen är det ett ansvar de inte klarar av. 

Samtidigt som våldtäktsmän, misshandlare och mördare får sina straff förkortade, blir straffen för andra småbrott allt hårdare. Piratkopiering är ett typexempel. Det är ett brott som innebär att någon i ex Hollywood får lite mindre pengar - och vi snackar i regel inte om fattiga människor, utan om personer som redan har ganska feta konton. Det skadar alltså ingen egentligen. Ändå får personer som döms för såna här brott, mycket högre straff än många våldtäktsmän får. 

Hör ni själva hur det här låter?

Att kopiera en film är alltså mer värt, än att förstöra en människas liv. 

Med detta har ni fastställt att pengar är viktigare än människor. 

Så jag återgår till min första fråga: Hur sover ni om nätterna? Hur kan ni leva era liv utan att vilja slita sönder er själva dagligen? Hur kan ni stå och se på när grova våldsbrott slinker mellan ERA fingrar? Ni finns till för att skydda folket, men är bevisligen jävligt selektiva när det gäller vilka ni vill skydda. 

Sänker ni straffen för att det är för dyrt att ha så många livstidsdömda fångar? Jag har en lösning på det också. Om ni drar av hälften av alla skattepengar vi betalar för att dessa vidriga människor ska ha mat, utbildning, jobb, sysslor, osv... då blir det aningen billigare. Jag anser nog att har man våldtagit och/eller misshandlat någon - i synnerhet barn - så har man nog förbrukat sina mänskliga rättigheter. Jag har inga problem med att betala skatt när pengarna går till sjukvård och barn- och äldreomsorg. Jag tycker inte det är lika kul att betala för att folk som Hagamannen ska få mat och utbildning. 

Och nu gissar jag att ni kommer sätta er själva i offerposition och mena att ni bara genomför lagarna som staten har satt. Vet ni vad ni gör då? Kämpar emot dem! Ni sitter trots allt på en maktposition, ni har lite mer pondus inför staten än gemene man. Om ni verkligen bryr er så borde ni göra allt ni kan för att ni inte ska behöva mildra straff för grova brott. Men så länge detta inte händer, så fastställer ni att ni inte bryr er såpass mycket om människors liv. 

Den här skiten håller inte! Rättssystemet är så skevt och felanvänt, det finns till för att skydda folket, skydda människor i det här landet, se till att gärningsmän ställs inför rätta. Men rent praktiskt funkar det bevisligen inte. Era töntiga straff innebär inte att det blir färre våldsbrott; förmodligen snarare tvärtom. Ni visar att det inte är så farligt att våldta någon. Nu efter den här gruppvåldtäkten på facebook så finns det säkert någon sjuk jävel där ute som tänker "Fan, får man inte längre fängelse än så? Hm... då är det ju nästan värt det."
Straffen är tänkt att avskräcka folk från att begå brott, men hur fan funkar det när det straff man får är ett halvår på en institution där du får mat och utbildning? 

Men vafan, ni som sitter där i hovrätten och snurrar på straffhjulet... sträck på er för fan. Gå med raka ryggar till jobbet varje dag. Sov så jävla gott inatt efter eran tacos och "Let's dance". För ni gör ju något viktigt, något rättfärdigt, något hedervärt... eller?