torsdag 14 september 2017

Med risk för att bli hatad av alla föräldrar...

För inte så länge sen införde KLT att pensionärer ska kunna få månadskort för 100 kr. Detta är ju fantastiskt, kan man tycka, men det går inte att göra något bra för någon utan att någon annan ska sätta igång en gnäll-kampanj. För genast kom det småbarnsföräldrar som vrålar "JAHA?! MEN VÅRA BARN SKA BEHÖVA TILL BUSSEN/SKOLAN?!"

Ja, det tycker jag faktiskt. Om vi bryter ner detta lite grann; hur stor inkomst har pensionärer? Det varierar, men den genomsnittlige gamlingen har ingen enorm månadspeng. Många utav dessa är dessutom inte särskilt rörliga på grund av sin höga ålder, vissa av dem kan/får inte ens köra bil.
Barn å andra sidan är extremt rörliga (i normala fall, men i andra fall finns redan hjälp att få så det är en kategori för sig), mår bara bra av att motionera, och har ofta två föräldrar med fast inkomst.

Det senaste inlägget jag såg var folk som gnällde på att deras barn behövde ta sig 1,6 km för att komma med bussen. 1,6 km? Vad är det att gnälla om? På bilden satt pojkarna dessutom på cyklar. Inte ens för en 9-åring tar en cykeltur på 1,6 km mer än 10-15 minuter. Ska de promenera får man kanske räkna med 20. Vad är detta att bråka om? Har barnen en halv mil till bussen, fine, då kan jag förstå att det blir lite problematiskt.

Jag är hemskt ledsen, föräldrar, men fan vad ni har blivit mjäkiga! 1,6 km var vardagsmat för en annan när man var i den åldern. Och jag vet flera som haft ännu längre till/från skola/skolskjuts hem till dörren. Är det inte jättebra att barnen lär sig klara av en kort promenad? För 1,6 km ÄR en kort promenad.
Sen är det ju faktiskt så att har man valt att bosätta sig på landsbygden så får man nog acceptera såna här saker. Bor man ute på vischan blir det längre till allt, så är det bara. Gilla läget, eller flytta tillbaka till tätort.
Tycker ni att det är rimligt att en skolskjuts tar långa omvägar för att hämta upp varenda unge vid dörren? Det kunde det väl vara, men då skulle vi behöva betala mer skatt, alt. ni själva skulle behöva betala mer, och det vill ni ju förmodligen inte heller, för höjdes avgifter eller dyl. skulle ni gnälla över det också.
Ja visst är det kasst att bränsle och förare kostar pengar? I en perfekt värld skulle det kanske gå att lösa utan problem, men som ni säkert redan vet är världen inte perfekt.

Föräldrarna hade använt som argument att inte ens de själva skulle vilja gå den biten när det är kolsvart eller 1 dm snö. För det första, snö är väl inget problem? Ge ungarna ordentliga kläder så lovar jag att de klarar lite snö, de kommer säkert roa sig med att kasta snöboll och leka på vägen. Mörkret? Alltså, nu har ju jag inte gått på låg- och mellanstadie på ganska många år, men hur länge går barnen i skolan? 14-tiden? Inte ens under kallaste midvinter är det kolsvart kl 14. Och är ni rädda för att de ska bli överfallna så kan jag lugna er med att risken förmodligen är större att det händer på skolgården än ute i skogen.

Specialfall finns naturligtvis, såsom exempelvis extrema väderförhållanden eller andra oförutsägbara händelser. Men generellt sett är 1,6 km inte en orimlig promenad/cykeltur. Är det inte jättebra att promota motion och lära ungarna att det faktiskt går att ta sig fram utan fordon? Jag äger ingen bil - trots att jag har körkort - utan cyklar i princip vart jag än ska inom 6 km avstånd - oavsett väder, jag har införskaffat ett regnställ och gummistövlar. Hade jag gjort detta om jag inte hade cyklat till och från skola/badplats/kompisar när jag var liten? Kanske, men förmodligen inte. Lär barnen att vara aktiva och självständiga redan nu, jag lovar att både ungarna och ni som föräldrar kommer att ha nytta och glädje av detta när de blivit äldre.

Som sagt, med risk för att bli hatad av alla föräldrar... men lyckligtvis känner jag inte så många som har barn i den åldern, så jag kommer inte lida några enorma förluster 😊