onsdag 21 mars 2018

Vad var det nu som var viktigt?

Scrollar runt på Facebook. Sådär som man gör, ni vet. En vän har delat något. Inlägget som hen har delat är en vägg av text, följt av en stor selfie. I normala fall hade jag inte ens läst, jag ser en selfie och det intresserar mig inte, men jag blev av någon anledning nyfiken på vad som var poängen.

Texten handlar om att den här tjejen som lagt upp selfien, har hört ungdomar trakassera en annan ung kille inne på Ica, kallat honom bögjävel och dylika korkade saker. Det är jättebra att den här tjejen har reagerat, och vill påvisa hur fel detta är... men då undrar jag bara, vad har en bild på dig själv med detta att göra?

För er som inte har fattat det redan så är jag ett stort fan av Magnus Betnér. Inte för att han nödvändigtvis är rolig jämt, men framför allt för att han använder sin position som komiker att prata om viktiga och svåra saker, och han har - enligt mig - mycket vettiga åsikter om väldigt många grejer. I en av alla hans shower (En skam för Sverige, se här), så pratar han om kvällstidningsjournalister. Jag har skrivit av (ville bara poängtera vilket arbete jag lägger ner på detta) från ett visst stycke av detta youtubeklipp här:

"Man känner igen den här typen av journalist på att om de skriver en artikel, så handlar artikeln om dem själva på något vis. Det är det som är det intressanta med artikeln, för de jobbar nämligen inte överhuvudtaget med journalistik, de jobbar med att bygga upp sitt eget varumärke. Det är det som är jobbet, journalistiken kommer helt i andra hand. [...]

Om de någon gång råkar skriva om nånting annat och de inte får in sig själva med en selfie på nåt sätt, då ser de iallafall till att by-line-bilden är större än själva texten, så att man ska fatta vad det var som var viktigt med den här artikeln. Inte alls journalistiken utan 'mitt varumärke'."

Det är exakt den här typen av vibbar jag får från såna inlägg på facebook som jag nämnde nyss. Det är nästan alltid unga tjejer som gör den typen av inlägg, och det är - såvitt jag har sett - alltid bilder i smickrande ljus, med full make-up, fixat hår, plutande mun... den sortens bild. 

"Hej, JAG har hört något hemskt sägas och JAG tycker att det är dåligt om ni frågar MIG så JAG ville bara berätta om detta som JAG såg och visa hur fel det är och vilken fin människa JAG är som reagerar på detta elaka och hemska som JAG såg och om ni inte fattar att det var JAG som såg det så kommer här för säkerhets skull en bild som JAG har tagit på MIG för att understryka att det var JAG som såg detta. JAG."

Okej, kompis, du får hemskt gärna lägga upp bilder på dig själv. Verkligen, jag driver inte med dig. Gör det, det är helt okej, du har all rätt i världen att lägga upp bilder på dig själv. Du får tycka att du är snygg, och vilja visa upp dig.
Men kan vi inte hålla isär detta, och inlägg som faktiskt har en mening? Texten är säkert jättebra, och du har säkert något jättefint att säga med den, men du sabbar det genom att smälla upp en stor bild på dig själv i samma inlägg. Med det har du genast trollat bort det seriösa i din text. Det är som om du vill lägga upp den här bilden, men du tycker på något vis att du behöver en ursäkt. Det gör du inte. Du behöver ingen ursäkt, lägg upp bilden om du gillar den. Det är samma sak som de som lägger upp sina selfies med ett "djupt citat" som de kopierat någonstans från google, förmodligen sökt på typ deep quotes eller något. Förutom det att alla vet att det är töntigt, men ingen bryr sig riktigt. Du har skrivit något om någon annan, men flyttat fokuset från den personen till dig - och det är värre. 

Jag förstår vitsen med att lägga upp en bild till sin text, en bild drar till sig mer uppmärksamhet än bara en vägg av text. Men vore det inte bättre att lägga upp en bild som på något vis knyter an till texten? Inte "den där perfekta selfien som du tog och vill ha en ursäkt att visa upp", utan något annat. Google är fullt av bilder, och många av dem är helt lagliga att använda om det är det du bekymrar dig över. Sånt går att kolla upp. Googla en bild som symboliserar anti-mobbning, till exempel. Enkelt.

Öööh men du har ju bilder på dig själv på din blogg
Ja, men för det första är det en header, den bilden syns på alla mina inlägg, och för det andra var den tänkt att matcha namnet på bloggen - ett jobb den gör alldeles ypperligt. 

Det vore en liten dream come true om vi kunde utrota denna typ av låtsasjournalistik och istället lägga fokuset där det ska vara. Du som är en privatperson på facebook och trots allt inte har något större personligt varumärke, hjälp till genom att låta dina selfies vara för sig, och dina meningsfulla texter för sig. Make a point. 

Jossan out.