söndag 27 maj 2018

Väderkvarnar

Jag inser att titeln läger ribban ganska högt, med tanke på de människor jag kommer prata om i detta inlägg. Ni som har läst lite vet vad som menas.

Lika årlig som skolavslutningen själv är debatten om den. Varje år vid den här tiden blir det ett jävla liv av en hel hög med obildade idioter som påstår att skolavslutning i kyrkan är förbjudet. "MEN BÖNEUTROP SKA VARA LAGLIGT ÖÖÖÖHÖHÖHÖÖ"

Okej. Nu tar vi detta lugnt och sansat.

Skolavslutning i kyrkan har aldrig varit förbjudet!

På skolverkets hemsida förklaras tydligt att svenska skolan ska vara icke-konfessionell, dvs. eleverna ska inte utsättas för religiös påverkan. Skolavslutning får absolut hållas i kyrkan, men det ska ske under icke-religiösa former, alltså får den inte inkludera böner eller välsignelser. "Den blomstertid nu kommer" - som faktiskt är en religiös psalm - är helt okej att sjunga eftersom den
är så starkt förknippad med skolavslutning. Det är inte heller förbjudet att sjunga nationalsången.
https://www.skolverket.se/regelverk/juridisk-vagledning/2.6125/skolavslutning-i-kyrkan-1.175509

Angående böneutrop... jaha? Och? Det är ju inte ens samma diskussion! Böneutrop sker inte i skolan, och då hör den frågan inte hemma när man diskuterar svenska skolan. Skulle en lärare av muslimsk bakgrund ställa sig i skolan och köra böneutrop, då vore det ett brott mot skollagen. Men skulle en kristen lärare ställa sig och predika om Jesus så vore det också ett brott mot skollagen. Det är två helt olika frågor! Vad som händer utanför skolan är en sak, och vad som händer i skolan är en annan.

Jag kan tyvärr inte göra så mycket åt era åsikter. Vi lever i ett demokratiskt land och således har även ni rätt att tycka som ni vill. MEN när det handlar om att sprida felaktig fakta, då blir det plötsligt en annan fråga. Din åsikt om böneutrop eller skolavslutning i kyrkan är en sak, men när det gäller rena fakta om skollagen, då finns det tydliga rätt och fel. Att säga att skolavslutning i kyrkan är förbjudet är rent skitsnack. Sen får du ha dina åsikter.

                                              Dörren är vidöppen! Sluta sparka på den!