torsdag 19 juli 2018

Torka - skogsmullen varnar och tipsar

Det råder torka i hela landet. Detta är den värsta sortens problem, för vi kan inte göra något åt det. Det enda vi kan göra är att hoppas på en helsikes massa regn, och göra det vi kan för att spara vatten och förebygga bränder.

Hela internet är fullt med detta nu. Eldningsförbud råder i hela Sverige, och det kommer upp tips om hur vi sparar vatten lite varstans. Här kommer min variant!

1. Ha vatten i kylskåpet + frysen

Jag har aldrig varit i något hus som får kallt vatten ur kranen direkt, det måste alltid spolas lite först. En massa vatten som hälls bort för att man vill ha kallt dricksvatten - och det vill vi ju. Så, häll upp vatten och ställ i kylen. Jag har för närvarande två flaskor som turas om att drickas ur; när jag har druckit ur den ena flaskan så finns det en till med kallt vatten, och då fyller jag upp den tomma flaskan och byter plats på dem.
Ett alternativ är att lägga små plastflaskor med vatten i frysen. Perfekt när man ska på utflykt och vattnet blir ljummet fort. Isen smälter successivt så du har hela tiden isvatten att dricka.

2. Diska inte under rinnande vatten

Torde vara en no-brainer, alla vet om detta. Själv bor jag i en pyttig etta med en väldigt opraktisk diskho, som bara har en del. Så vad gör jag? Jag tar den största bunken jag har och använder den som extra diskho.

3. Återanvänd vatten

Om du ska ex skala/tvätta potatis till middagen, använd vattnet som blir kvar till att vattna blommorna med, så slipper du hälla ut det vattnet och sedan ta en extra gång till dina krukväxter. Så länge det du har haft i vattnet är naturligt går det fint att hälla på växterna. Rekommenderar alltså inte att hälla diskvatten på dem, men jordigt potatisvatten går utmärkt.

OBS: förra årets variant.

4. Bada ute

Om du känner dig lite svettig i värmen, skippa då duschen och hoppa i plurret utomhus istället. Det finns till och med tvålar som är biologiskt nedbrytbara, och alltså helt OK att använda i sjöar, hav och åar. (Länk finns här: https://sjohav.se/produkt/nyhet-sjohav-utomhustval/, kolla gärna på deras andra produkter för en miljövänlig sommar). Jag har själv en flaska. Visst, den är dyrare än vanlig duschtvål, men eftersom du bara använder den halvårsvis så blir det ingen större förmögenhet.

5. Ge fan i poolen

Bevattningsförbud. Det känns som att det borde vara underförstått att om du inte får slänga några liter på din gräsmatta så får du heller inte fylla upp en onödig pool med en jävla massa vatten. Ändå så syns det överallt. Jag har tagit upp detta förut, men det tål att upprepas: Sverige har stora möjligheter till utomhusbad. Vi har en väldigt lång kustrand - drygt 200 mil på fastlandet, ca 25 mil runt Öland och ca 30 mil runt Gotland. Vi har närmare 100 000 sjöar som är större än 1 hektar, och de utgör drygt 40 000 km² *. Du behöver ingen pool. Punkt slut. 


6. Ge fan i grillen

Ja, det suger, vi vill alla grilla på sommaren, men nu är det enormt stor brandrisk, och då är det bara att bita i det sura äpplet. Ingen tycker det är kul, men det är inget att göra åt. Eldningsförbud = olagligt att grilla. Du kan alltså bli polisanmäld för det. Bara så alla vet.


7. Fimpa rätt

Ni som röker, se till att ta rätt på era jävla cigarettfimpar! Det kan räcka med att det finns en pytteliten glöd kvar på den, för att det ska tända till på en snustorr gräsmatta. De ska inte slängas i naturen överhuvudtaget! Är det så att du ska på utflykt och känner att du måste röka, ha med en liten burk med vatten i. Markägare är livrädda för er. Det räcker med en sekund av tanklöshet för att ni ska riskera att starta skogsbränder. Att era vanor är livsfarliga på längre sikt är ni medvetna om, men nu är de livsfarliga på kort sikt. Tänk er för!

8. Fjorgyn 

Ja, för er som känner desperation har jag tagit reda på vem ni ska tillbe. Fjorgyn är en gammal asynja (gudinna i asatron), och hon är jordens, åskans och regnets gudinna. Jag har inte stenkoll på hur man tillber henne på bästa sätt, många av oss är kanske inte helt villiga att offra husdjuret för hennes skull. Men använd er fantasi, eller googla lite. Man kan säkert bygga upp ett litet altare och offra några fina blommor ur trädgården (om de inte har torkat upp).


9. Spola inte varje gång

Denna skrivs kursivt och längst ner, av den enkla anledningen att jag själv är väldigt dålig på att följa detta. På min lista ville jag bara ha med sånt jag själv kan stå för, för att inte hyckla. Men jag vill ändå nämna det: genom att inte spola efter varje toalettbesök sparar ni en del vatten. 

Så, det var det! SMHI säger inget om regn de kommande dagarna så det är bara att köra stenhårt på detta nu... Inga kramar idag. För varmt. Ha det!

* Källa: SMHI, https://www.smhi.se/kunskapsbanken/hydrologi/sveriges-sjoar-1.4221