torsdag 19 maj 2016

Servicemänniskor bör utveckla skådespelartalang - och så lite random shit längst ner

Okej, jag har faktiskt en tanke om ett inlägg, men jag har lite andra småtankar som rör sig i huvudet också, så de kommer få ta lite plats längre ner.

Men vi börjar med första halvan av titeln.

Okej, så jag tog en liten tripp till "viken" - som heter Västervik annars - mest för att ha nåt att göra, och lite för att jag hade lite små ärenden. Ett utav dem var att gå in på ur&penn för att hitta en ny armbandsklocka då den fina jag fick av mamma i julklapp för 2(?) år sen har pajat (OBS att det var inte mitt fel, grejer inuti klockan började lossna...).

Man kan ju tycka att en av grundreglerna för ett service-yrke är att vara trevlig emot gäster/kunder. Tjejen som stod inne i butiken såg högst uttråkad ut, och det hördes på rösten när hon pratade att hon liksom mentalt stod och hamrade otåligt med fingrarna. När jag sedan gick fram och bad lite vänligt om att få kolla på klockorna så svarade hon med ett väldigt halvhjärtat "absolut" och jag riktigt kände hur besvärlig hon tyckte att jag var. Framför allt när jag ville kolla på hela två olika klockor! 

I såna här lägen får jag en stor lust att säga åt människan att hon väl åtminstone kunde le lite, men jag gör det aldrig för det skulle förmodligen bara göra saken värre. Och det är nu man ska "ta på sig psykologi-glasögonen" som min psykologi-lärare Agneta alltid sa. Den här tjejen kanske hade en jättedålig dag. Ingen annan kan veta hur hon känner sig.

MEN!

Ledsen att behöva säga det lilla gumman... men det funkar inte så. Dina kunder ska inte behöva lida för att du har en dålig dag. Du kan inte begära att vi ska ha överseende med ditt otrevliga beteende, för vi kan inte läsa dina tankar - och även om vi hade kunnat det så gör det egentligen ingen större skillnad.
Du jobbar i ett serviceyrke. Att vara trevlig och tillmötesgående ingår i ditt jobb, i allra högsta grad! Du kan vara hur kunnig och duktig som helst - är du otrevlig så är det lika med dålig service.

Att ha dåliga dagar är helt okej. Men ska man jobba med service så bör man utveckla en fin skådespelartalang. Man får helt enkelt låtsas att allt är bra, åtminstone när man är ute bland kunder/gäster. Är det ett lite mer extremt fall, och man känner att man absolut inte är kapabel till att vara glad och trevlig - då tycker iallafall jag att det är en giltig anledning att sjukanmäla sig. Sen beror det ju förstås på vad man tycker är ett extremt fall... att det tog slut med pojkvännen räknas inte.

Jag hade en lärare (eller nåt?) en gång som sa att våra gäster skiter fullständigt i om ens hund har gått bort, eller om man känner sig febrig - gästen är hos oss för att få service. Nåja... det var väl kanske att ta i. Nej, jag skulle väl aldrig tala om för en gäst att nåt var fel, men om den visste så tror jag ju inte att alla bara skulle rycka på axlarna - most people are not jerks. Men även om orden var lite väl starka, så är inte meningen fel.

Ska du jobba i butik, restaurang, kundtjänst eller nåt liknande... då är det bara att öva upp skådespeleriet. En gäst eller kund förväntar sig bra service och trevligt bemötande. Det är ditt jobb. Kan du inte uppfylla uppgiften? Byt jobb. Så enkelt är det.

Och nu "the random shit"

Jag funderar på att börja recensera filmer. Alltså inte professionellt men mest på kul. Gillar Doug Walker, även kallad "Nostalgia Critic" på youtube, och jag tror att jag nog skulle kunna göra nåt liknande. Nackdelen med den idén är väl att jag faktiskt inte kollar så mycket på film. Jag är helt enkelt inte så intresserad, rent generellt. Jag är oftast alldeles för rastlös för att sitta still och glo i 2+ timmar. 
Men med det sagt, så kan vi ju konstatera att jag nog skulle ha en del att säga om filmer jag faktiskt tar mig tid att se. 

Ska fortsätta med min garderobsrensning. Tycker att jag gör det ofta, men jag tror inte jag tar i tillräckligt hårt. Även om jag rensar så blir det alltid kvar en massa grejer... så nu ska det göras ordentligt! Here we go!

tisdag 17 maj 2016

Ett positivt inlägg - o jag skojar inte ens

Satt o tänkte på att jag är ganska gnällig på min lilla blogg. Fast det beror nog på att det är när jag är förbannad över något som jag känner ett behov av att skriva av mig. När jag är glad och nöjd så sitter jag mest och njuter av ögonblicket.

Så nu tänkte jag göra en liten lista över saker i min tillvaro som jag tycker hemskt mycket om! Jag kommer inte nämna några personer - alla vänner/familj vet redan att jag tycker hemskt mycket om dem. Nej, jag tänker nämna små vardagssaker som kanske inte känns lika uppenbart när man frågar sig själv vad man är tacksam för i livet...

Here we go!


Mina gröna skålar

Jag har 5 stycken gröna skålar som jag älskar! Fick dem av min mor - det var nåt ogenomtänkt loppis-fynd vill jag minnas, och det är världens bästa alround-skålar. Perfekta både till att äta ur, och till matlagning. 

Min nyckelkrok

I min lilla hall har jag en nyckelkrok där alla mina nycklar hänger. Och det är en av mina favoritsaker i lägenheten! Den hänger precis inom armlängd när man kliver innanför dörren, så när man har låst upp är det enkelt att bara direkt hänga upp nyckeln. Och så är den fin; en vit träplatta på vilken det står "i det enkla bor det vackra" och så en rejäl järnkrok. Mycket kan jag tappa bort, men nycklarna hänger alltid på sin plats!

Naturen

Jag är en natur-junkie. Typ världens mest hälsosamma besatthet. Hur deppig jag än är så får jag en liiiten smula lycka i själen av att sniffa på vilda blommor, lyssna på gröna löv som prasslar i vinden, eller ligga på en brygga vid nån enslig sjö och lyssna på det sövande kluckande ljudet när vattnet slår emot bryggan. Släng på lite trevlig fågelsång med så är bilden fulländad! 

Min "kuriosa-hylla"

Ovanför sängen sitter en vägghylla. Den tål inte så mycket vikt, så jag får vara lite försiktig med vad jag ställer på den. På den har jag... lite allt möjligt. Mina smycken från studentbalen (på ett fint ställ), en gips-ekorre jag fick när jag avslutade min praktik på Vero Moda, en metalltavla med musikmotiv från en marknad i London, en LP med Bryan Adams, en Amarula-plåtburk, tre stora kottar, ett inramat vykort föreställande prinsessan Tuvstarr, en inramad teckning som jag själv ritat, en ljussläckare och en torkad ros som behöll färgen förvånansvärt bra. 

Min gitarr och mitt piano

Granted, jag är inget proffs på något av dem, det jag kan är ganska grundläggande... men det är trevligt ändå. 

Min sångröst

Mhm, fuck Jante, jag tänker va stolt över den! Jag hade förmodligen gått runt och gnolat förjämnan hur eller hur, men det är mycket roligare när det faktiskt låter bra. 


Mer positiv än såhär blir jag inte. Puss och god natt!

måndag 9 maj 2016

"Gilla mig"

Åh vad irriterad jag blir!

Jag kanske är bitter och kritisk och tjurskallig... men jag är sååå trött på folk som skickar inbjudningar att jag ska gilla deras div. sidor på Facebook. Där har vi ett enormt behov av uppmärksamhet! Att dela sina inlägg och sidor osv, helt okej, det är mer som att säga "Här kan ni kolla ifall ni är intresserade". Men när jag får en inbjudan till att gilla en sida, då är det som att säga "Här är jag, och jag vill att du ska gilla mig!"

Jag behöver verkligen flytta till ett avskilt hus i skogen, helst utan mobiltäckning...

Ännu värre blir ju dessa människor som man aldrig har kontakt med. Om min bästa kompis bjuder in mig till att gilla en sida, det är liksom lite mer okej. Fortfarande lite irriterande, men jag hade ju förmodligen gjort det iallafall. Men när personer som jag inte pratat med på X antal år börjar bjuda in mig, då blir det ju ännu värre. Liksom... "Tja, jag skiter i dig, men du ska gilla mig".

Pfft, jo tjena!

Är det något som jag på fullt allvar stödjer och intresserar mig för, då kommer jag själv att söka upp dig, alt. din sida. Om jag inte gör det, då beror det helt enkelt på att du eller det du gör, inte intresserar mig. Jag behöver inte få saker slängt i ansiktet! Jag är faktiskt en ganska intelligent kvinna, och jag är fullt kapabel till att själv orientera mig inom mina intresseområden.

En av vardagens små irritationer...