fredag 12 maj 2017

Det är karlarnas fel

Här kommer ett sånt där jävla feminist-inlägg, så håll i hatten.

I Sverige blev det ramaskri när det kom upp förslag om att man skulle ha tider på badhus då bara kvinnor fick vara där. Det var antifeministiskt, det var kvinnoförtryck, det var islamifiering, det var att uppmuntra ojämlikhet mellan könen... allt sånt. Nu tycker inte jag att man ska ha olika tider för män och kvinnor på badhus och liknande inrättningar. Och att jag inte tycker det, det beror på att jag personligen egentligen inte störs av att män är där när jag är där. Det stör mig heller inte alls om en kvinna går dit i heltäckande baddräkter, så vill hon täcka sin kropp får hon gärna göra det vad mig anbelangar.

Borde det inte komma ett 'men' snart? Jo.

MEN!

Jag kan faktiskt förstå varför såna här förslag kommer upp!

Och vet ni varför? Jo, för att överallt där kvinnor är något blottade, så glor män. Jag går på gymmet här i stan, och under den tid jag har tränat där - vilket är drygt 1,5 år nu - har jag inte varit där en enda gång utan att någon har glott på mig. Simmar gör jag inte jätteofta eftersom vi inte har någon simhall i den här stan, men jag minns att sist jag gjorde det, så stod jag på fullt allvar och höll min högra hand på vänster axel - för att dölja min byst, eftersom någon eller några stirrade. Majoriteten av alla kvinnor som går till en simhall kommer att ha bikini eller baddräkt på sig, och således visa en del hud. På gymmet har vi inte (åtminstone inte de flesta av oss) tajta byxor på oss för att vi vill att folk ska titta, utan för att det är mest praktiskt att ha byxor som sitter längs vår kropp och inte hänger löst runtom när vi försöker röra på oss.
Och förresten så ska det inte spela någon roll! Hur vi klär oss ska ingen lägga sig i, vi ska inte behöva anpassa våra kläder efter andra, för att vi ska slippa slemmiga typer som glor.

Idealet vore ju om männen helt enkelt kunde fatta att vi inte vill bli utstirrade. Att de fattade hur obehagligt det är att ha någon som står och slickar en uppifrån och ned med blicken när vi försöker fokusera på träning. Men detta kommer inte hända. Visst kanske det finns en och annan som kunde få sig en liten tankeställare och faktiskt ändra sitt beteende, men jag tror att majoriteten inte skulle sluta glo.
Och det som gör detta ännu värre är att det är ett problem som är svårt att åtgärda, och ännu svårare att bevisa. Oftast märker vi ganska tydligt när en karl glor på oss, men om vi sa ifrån skulle personen i fråga antagligen blåneka, och vi kan inte göra något för att bevisa det.
"Men vart jag än tränar så tränar du ju bredvid".
"Jaha, jag kanske bara ska köra dom grejerna, får jag inte det eller?"
"Men du stirrar ju på mig hela tiden!"
"Öh, näe, jag kollar ut genom fönstret/kollar på klockan/kollar i spegeln."

Det slutar med att vi antingen får stå ut med stirrandet - eller vika oss och gå därifrån. Vi ska inte behöva göra det! Det händer att jag avviker från att göra vissa övningar, för att jag inte känner mig trygg. Övningar som innebär att jag kommer puta med rumpan undviker jag i vissa fall, på grund av att jag känner mig utstirrad. Varför ska jag behöva modifiera min träning, och avstå från vissa moment, bara för att en hög slemmiga karlar inte kan hålla sig till sitt?

Självklart får man tycka att någon är snygg, men bara för det behöver man inte glo. Titta en gång, och sen räcker det. Och vill man absolut påpeka det, så kan man helt enkelt säga till personen att man tycker att hen ser bra ut, och sen kan man återgå till sitt igen. Vi vill aldrig bli utstirrade. Vi känner oss inte snygga för att ni blänger och flåsar. Vi blir inte smickrade av era blickar. När vi går till gymmet så gör vi det för att träna, för att röra på oss, för vår egen skull. Vi är inte där för att ni ska ha något att vila blicken på mellan era set. Om det är det du är ute efter, så träna hemma och smäll upp ett par posters på snygga kändisar - istället för att göra oss obekväma.

Så till alla er killar som känner igen er i situationen: det är jättekul att ni tycker vi är så snygga. Men skippa slem-fasonerna - vi är människor, inte fittor med ben.

onsdag 3 maj 2017

Hälsotrender jag inte förstår mig på

Det kommer nya hälsotrender hela tiden. Förr skulle man äta ett visst antal skivor bröd per dag, och nu är bröd typ giftigt. Vi ska dessutom äta dyra grejer från andra sidan jordklotet. Jag vill påstå att jag är ganska hälsomedveten, men jag har säkert inte samma syn på det som många andra har. Så är kommer en lista över saker jag inte begriper.

1. Glutenfritt

Where do I start? Okej, så gluten påstås alltså vara typ roten till all ondska, eller åtminstone "giftigt". Av någon anledning har denna naturliga beståndsdel i ex vete, blivit en aning impopulär. Men jag fattar inte riktigt varför. Har man glutenintolerans, då är det givet att man ska äta glutenfritt, men för er som inte har det? Jag sökte lite på ämnet, och hittade en artikel i DN där överläkare Anneli Ivarsson svarade på frågor om gluten - och enligt henne finns det ingen anledning att undvika gluten om man inte är intolerant.
https://www.svd.se/experten-chattade-om-gluten-med-lasarna
Sen kan man ju undvika bröd och pasta av andra orsaker, dvs att båda innehåller relativt snabba kolhydrater, som man ofta inte behöver. Men att gluten skulle vara farligt, det låter mest som fånigt påhitt. 

2. Laktosfritt

En till sån här. Varför dricker man laktosfri mjölk om man inte är laktosintolerant? För det första är den dyrare, och för det andra finns inga hälsofördelar. Laktos är en sockerart som vissa magar inte klarar att bryta ned. Så min enda gissning är att folk tror att de undviker socker genom att köra på laktosfritt. Men för det första så är "laktosfritt" sällan helt laktosfritt, det är bara en mindre mängd, och de flesta laktosmagar klarar av den lilla mängden. För det andra är det ingen stor skillnad, vanlig mjölk innehåller väldigt lite socker till att börja med, och det är en naturlig sockerart, dvs. inte vitt socker som tillsatts. Ni som kan; spara de extra kronorna ni lägger på laktosfritt, och kör på vanlig.

3. Kokosolja 

Jag tänker inte säga något om kokosoljans hälsofördelar. Jag sökte på det, och det finns artiklar som prisar kokosolja som ett mirakelmedel, och artiklar som säger att det är enormt överskattat och inte alls så nyttigt och bra som vissa påstår.
Det vi nog dock kan komma överens om är att det inte är särskilt miljövänligt. I många fall är vår svenska rapsolja precis lika bra. Utmärkt att steka i, till sallader och så gott som all matlagning där någon form av olja ska ingå... och dessutom jättebra för huden! Under riktigt torra perioder tar jag med mig rapsoljan in i duschen och gnor in lite olja på huden efter att ha tvättat mig. Blir så mjuk och smidig i huden, funkar finfint! 

4. Chiafrön 

Okej, det första som slog mig med dessa är hur förbaskat dyra de är! Och den där dallriga puddingen man gör på dem är rentav ganska slemmig. 
Efter att ha läst på lite kan jag också konstatera att de inte är så fantastiska som de sägs vara. De är absolut nyttiga - men inte oumbärliga. De ska ha hög halt av Omega-3, men lax vinner ändå, enligt näringsfysiolog Kristina Andersson.

"Chiafrön innehåller mer omega 3 än lax (per 100 gram). Men hur mycket äter man? Ett par matskedar kan väl anses som en portion. Vilket bör jämföras med cirka 150 gram lax. Dessutom är omega 3 i vegetabilier inte lika bra som den från animalier. Så är du ute efter bästa omega 3-källan skulle jag säga att lax vinner över chiafrön."

Så återkommer vi ju återigen till miljöaspekten. Chiafrön odlas främst i Mexiko och Guatemala. Dessa frön reser alltså från andra sidan jorden för att hamna i våra trendiga små puddingar. Om man då betänker att du kan få i dig samma näringsämnen genom mat som producerats i Sverige, så känns chiafröt ganska onödigt. 

Metro: Chiafrön är överskattade
Topphälsa: Chiafrön, är det verkligen så nyttigt?

Så finns det en sak till jag inte fattar...

Varför är vi så enormt ivriga att leva längre? Vad är det vi försöker uppnå? Det finns människor som lever över 100 år utan särskilda dieter. Sverige har en av världens högsta medellivslängder, och då snackar vi om en generation som INTE åt chiafrön, kokosolja och varken undvek laktos eller gluten i någon större utsträckning. 

Att sträva efter att leva hälsosamt är väl bra, men det behövs inte mer än lite klassiskt sunt förnuft. För att hålla en stadig vikt är ekvationen ganska enkel; få i dig lagom mängd energi i förhållande till hur mycket du gör av med. För att gå ner i vikt ska du ligga på ett underskott av energi, dvs. göra av med lite mer energi än du får i dig.

Det behövs verkligen inga dieter egentligen (om du inte är väldigt överviktig eller av andra skäl behöver en mer kontrollerad kost). Käka en sallad istället för pizza till lunch, skippa chips och godis till vardags, käka en bit mörk choklad till kaffet istället för en stor kanelbulle, och motionera regelbundet. Detta är saker som alla vet om. Det känns lite som att alla dessa trendiga dieter bara blir placeboeffekter - alla som börjar äta glutenfritt inbillar sig plötsligt att de mår såå mycket bättre. Bra, du svävar säkert iväg snart i ett litet zen av hälsosamhet...

Och nu kommer säkert någon undra varför jag lägger mig i hur andra människor äter - det är väl deras ensak? Både ja och nej.
Självklart är det varje persons enskilda val hur hen vill äta och leva. Men att överkonsumera livsmedel som sliter mer än nödvändigt på miljön påverkar ju trots allt jorden vi alla lever på, och även om jag tror att vår planet på långt sikt är dödsdömd, så vore det väl trevligt om vi kunde njuta av dess gröna skogar så länge som möjligt. Så vad du äter påverkar i viss utsträckning hela jorden. 

Utöver den mer faktamässiga förklaringen; jag har väl också rätt att tycka och uttrycka mig? Jag tycker att alla dessa trendiga matvanor är ganska töntiga, rent ut sagt. Men å andra sidan har jag ju alltid varit lite motsträvig av naturen så det vore väl konstigt om jag tyckte något annat. Nu har ni i varje fall fått min syn på hälsa - och kanske lite inspiration. Puss & kram, nu ska jag till gymmet!