torsdag 14 december 2017

Skrota Lucia, ta tillbaka ljushögtiden

Nu har årets Lucia passerat. Och visst är det en jättefin tradition! Rätt?

Fel!

Nä, okej, själva idén är det inget fel på. Det är vårt utförande som är kasst.

Lucia är ett gammalt italienskt helgon, och grundidén är att vi firar hennes minne. Men eftersom de kristna gubbarna kom och skulle trycka in sina traditioner i ett mörkt och kallt land som redan hade egna traditioner, fick man snällt kompromissa. Vårt Luciafirande är alltså en blandning av firandet av helgonet Lucia, och vår gamla ljushögtid.

Det var nämligen så att på den gamla goda tiden, ca medeltiden - då Sverige tekniskt sett hade börjat kristnas, men fortfarande körde med sina gamla traditioner - så inföll vintersolstånden den 13 december, enligt den rådande Julianska kalendern. Vintersolståndet var årets längsta natt! Och då trodde man att en massa oknytt var ute och härjade, så för att jaga bort mörkret och sagda oknytt, besvärjdes ljusets makter. Vår bild av Lucia är alltså med stor sannolikhet, till stor del en bild av en hednisk ljusgudinna.

Åter till modern tid. Idag firas Lucia med luciatåg varje år, och typ överallt. Alla skolor, kommuner och så vidare, har sin egna utvalda Lucia.

Och det är här vårt kassa utförande kommer in i bilden.

Lucian väljs. Och hon väljs inte för att hon har gjort något specifikt bra för samhället. Hon väljs inte för att hon är en stark förebild. Hon väljs för att hon är söt. Japp, där har vi den hemska sanningen. Vi har gjort Luciafirandet till en skönhetstävling.

Detta passar varken in i den kristna traditionen, eller den hedniska traditionen. St. Lucia var framför allt en god människa, jag vet inte om det nämns någonstans att hon var en symbol för skönhet. Och den hedniska gudinnan var en karaktär som bringade ljus, och eftersom hon var en gudinna så fanns säkert inte ens någon tydlig bild av henne. Det här har blivit så fruktansvärt bakvänt så det stämmer varken med den ena eller den andra traditionen.

Så, eftersom att vi bevisligen inte fixar att ha den här traditionen utan att spela ut unga tjejer mot varandra, så föreslår jag att vi tar tillbaka vår gamla hedniska ljustradition!

Kör på Luciatåg, men välj inte en snygg tjej som ska gå längst fram. Ge alla ett ljus att hålla i, gör ledet till en enhet, istället för en upphöjd person som går med en mindre glänsande svans bakom sig. Detta ger en mycket bättre bild av idén att fördriva mörker; alla hjälps åt. Det ger också barn en bättre bild av gemenskap; det blir något de gör tillsammans istället för "Lucia längst fram, och så dedär andra..."

En annan idé kunde vara att fortfarande välja ut en Lucia, men låt deltagarna ställa upp med ett slags anonymt "CV" istället. En kort text, typ två-tre rader. Varför ska du bli Lucia? Vad har du gjort för att kunna framställas som en ledarfigur? Så får Lucia väljas på sin personlighet, sitt sinnelag gentemot andra. Så istället för att det blir den där tjejen med långt blont hår och perfekta tänder, så kanske det blir den runda, korta tjejen med tandställning - för hon kanske helt enkelt passar bättre i rollen som en förebild och ledare, än blondie.

Men hallå, det är bara en gång om året, och det är ju inte så allvarligt...

Nej, de flesta kanske ser det så. Jag personligen har aldrig brytt mig så mycket - utom möjligen i åk6 när jag var 12 år.
Men tänk så många tjejer som har haft tanken "jag blev inte vald till Lucia, jag är inte tillräckligt söt". Eller tjejerna som inte tillhör inne-gänget, och inte ens vill delta i valet, för de vet redan att det blir nån av de populära tjejerna.
Nu när vi börjar bli mer och mer medvetna om individualitet, och börjar rucka på skönhetsideal och vår bild av vad skönhet är, då känns det väl som en ypperlig tid att ta bort den här pressen från unga tjejer. Vi behöver inte ta bort Luciafirandet, men vi kan modernisera det.

När tjejerna i fråga blivit lite äldre så kanske det har lärt sig att deras självsäkerhet inte ska läggas på såna här bagateller, men när vi ska välja Lucia i åldern 10-18, då kommer det garanterat finns några, om inte många, som känner sig osäkra och mindre värda när de inte blir valda. Tycker vi att unga tjejer behöver den här pressen? Jag tror helt ärligt inte att 14-åringar känner sig extremt pressade av att titta på Kardashian-brudarna, för de är fullt medvetna om att det går att fejka det mesta på kroppen. Jag tror dock att de blir mer påverkade av deras direkta närhet; skola, kompisar osv. När vi ska sålla bland 100 tjejer, och välja ut den sötaste som ska få äran att gå längst fram med ljus i håret inför allas beundran, så är det 99 stycken som sållas bort.

Lär inte årskurs 9 på Vimarskolan i Vimmerby att en av dem är sötast. Lär dem att alla är lika mycket värda. Skrota Lucia, ta tillbaka ljushögtiden.

Kan vi inte åtminstone fundera på det till nästa år?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar