fredag 26 augusti 2016

Slöjan - hur var det nu?

Ni som läser min blogg lite regelbundet har kanske något svagt minne av att jag för ett tag sen skrev att jag la ner allt politiskt snack? Mm, jag kunde visst inte hålla mig till det.

Det är ju alltid ett jäkla snack om Islam. Och senast på tapeten är att franska poliser tvingar kvinnor med heltäckande kläder på stränder att klä av sig.
Cred: www.maxgustafson.se

Brace yourself, detta blir mastigt.

Att bära heltäckande slöjor eller liknande är en del av Islam, ja. Det kan absolut tyckas att det är en form av kvinnoförtryck, ja. Är det okej att tvinga en annan kultur på dem för det? Nej!

Jag känner/är bekant med ett flertal muslimska kvinnor som kom till Sverige som barn, och således till stor del vuxit upp i Sverige. Några utav dem har slöja, några inte. De som har slöja menar att de har valt det själva. Då är det inte min sak att säga emot! 

"Jag har slöja för att jag vill ha det"
"Nej, du är bara hjärntvättad av din religion"

Öh... bara jag som tycker att den där konversationen låter lite skev? Jag förstår inte ens varför man ska tvinga av kvinnor kläderna på en strand. Det är ju knappast så att dessa kvinnor går runt med slöjor och slänger i ansiktet på andra kvinnor som ligger i bikini. Det "drabbar" ju ingen annan än de själva.

Och hela den här härvan blir bara ännu roligare...

Ni är ett demokratiskt land? Ja. Ni är väl ganska liberala? Jodå. Så folk får klä sig hur de vill? Självklart. Men ni vill tvinga av muslimska kvinnor kläderna? Mm... Men då får man ju inte klä sig hur man vill? Jo det får man. Men varför vill ni då bestämma hur kvinnor ska klä sig? Det är inte samma sak. Är det inte? Nej, för dessa kvinnor är förtrycka. Hur vet ni det? ... Har ni frågat dem? Vi vet att det är så. Hur kan ni veta det om ni inte frågar kvinnorna? Även om kvinnorna säger att de valt slöja själva så menar de inte det. Okej? Nej för de är indoktrinerade. Har ni några bevis för detta? Ja för en del muslimska kvinnor blir glada när de slipper ha slöja. En del, säger du? Ja. Men inte alla? ... Men om en kvinna ändå säger att hon vill ha slöja? Hon är bara hjärntvättad. Men hur kan ni veta det? ... Hur fick ni befogenhet att tala om för andra människor hur de tänker? ... Är inte det lika illa som att tvinga någon att bära plagg hon inte vill? Nej för vi vill värna om kvinnors rättigheter. Som till exempel hennes rätt att klä sig hur hon vill? Ja. Utom slöja? ...

Ser ni hur detta säger emot sig självt? Du vill påstå att du är liberal och står för kvinnors rättigheter - men bara så länge det är rättigheter som DU har godkänt.

Är det så att detta verkligen är ett problem, att detta verkligen är kvinnoförtryck, då ska man absolut förebygga och förhindra det. Men så länge kvinnorna i fråga säger att de valt själva - då kan vi inte göra något. För om vi då - trots det kvinnorna sagt - ska tvinga igenom våra normer... Tadaaaa! FÖRTRYCK! Världen håller inte på att genomgå någon slags islamifiering. Om du lever i ett land där man har religionsfrihet - dvs. rätten att tro på vad du vill - då får du helt enkelt finna dig i att det gäller samtliga religioner.

Vi tar fram ett ord som jag har nämnt förut: Respekt! Så länge inte muslimerna tvingar på oss sin religion så har vi ingen rätt att tvinga på dem vår. Och de tvingar inte på oss något. De existerar, men that's it. Att tvinga på oss sin religion hade varit att - likt Jehovas Vittnen - går runt och knacka dörr, eller - likt nazisterna - våldföra sig, misshandla eller på allehanda sätt kränka oss för att vi inte är muslimer.

Och ja, självklart förekommer det, men likväl som det finns kristna idioter finns det muslimska idioter... Svin, idioter och rövhål förekommer i alla folkgrupper, och det betyder inte att hela folkgruppen är såna.

Är det nu så att du ändå vill tvinga kvinnor att ta av sig slöjan - trots eventuella protester - så får du väl stå för det då. Men då vill jag INTE höra dig påstå att du är liberal. Jag kör mitt vanliga mantra i såna här lägen. I ett land - oavsett vilket - där det existerar olika folkgrupper, gäller följande: Samma rättigheter, samma skyldigheter. Punkt! Och tvingar du av en kvinna hennes slöja, då har du frångått den enkla regeln. Ingen kvinna är skyldig att klä av sig, men alla kvinnor har rätt att klä sig hur de vill.

Snacka om kvinnoförtryck hur mycket du vill, men så länge du inte kan ta fram konkreta bevis för att samtliga beslöjade kvinnor klär sig så av tvång, och så länge ingen börjar tvinga svenska kvinnor att bära slöja, då är det bara att hålla tyst.


onsdag 24 augusti 2016

När motionsflugan dör - vad händer då?

Kom precis in efter en motionsrunda. 8 km på cykel. Och imorse var jag på gymmet. Och sen cyklade jag ner till sjön och tog ett dopp. Och jag har inte fångat en enda pokémon. Det gick alldeles utmärkt ändå.

Okej okej, jag vet att jag har skrivit om pokémon go förut, men det börjar bli så fånigt att det tål att nämnas igen.

På min cykeltur mötte jag ett par stycken som var ute och promenerade med näsan i telefonen. Jag måste se ut som en jäkla utomjording när jag cyklar runt och tittar mig omkring i naturen. Jävla häxkonster.

Nej men allvarligt talat. Jag kanske är krass, men jag undrar lite hur länge detta kommer hålla ut. Minns ni när varenda jäkel satt och spelade Farmville? Eller Candy Crush? Eller Temple Run? Eller Angry Birds? Eller dedär jävla Flappy Bird?
Visserligen är väl Pokémon något mer utvecklat, men iallafall. Givetvis kommer det komma uppdateringar, och det kommer säkert vara populärt ett bra tag - men troligen inte för evigt.

Och sen då?

Självklart är det jättebra att folk går ut och rör på sig, men i dagsläget är hela syftet med en långpromenad inte promenaden i sig, utan möjligheten att stöta på andra pokémons än de som kretsar runt trädgården. Så vad händer om den här anledningen till att gå ut, försvinner? Ja jag vet att jag är gammalmodig och tråkig, men vore det inte bättre att på längre sikt försöka hitta glädje med motionen för dess egen skull? För min del är resultaten av träning och motion belöningen. När man känner att man kan lägga på lite mer vikt på gymmet - det är jävligt nice! Och att ta en cykeltur i den friska kvällsluften och känna doften av fuktigt gräs - helt underbart! Jag inser att jag för många låter väldigt flummig nu, men såna där enkla saker är väldigt underskattade.

Har man svårt att komma igång med motionen, och använder pokémon go som en "inkörsport", då förstår jag absolut syftet. Men i min hjärna känns det som en bra grej om man då kan släppa telefonen någon gång, när man har börjat få in lunket. Den lösningen är ju bra mycket bättre på längre sikt.

Hm... man kanske skulle börja spela Farmville igen som en slags revolt?

måndag 8 augusti 2016

Sporten - ingen plats för feminism

OS har ju dragit igång, och jag är fullkomligt ointresserad. Men häromdagen när jag slog på tv-n så var det damfotboll. Jag tittade några sekunder - ägnade ingen större tanke åt vilka som spelade eller vad som hände. Men ordet ekade i mitt huvud. DAMfotboll.

Är det inte lite konstigt att vi har fastnat där? I princip alla yrken har slutat segregera kvinnor och män. Även om ett yrke domineras av ett kön så är det inget som direkt stänger ute ett annat. Många arbetsplatser jobbar ju till och med på att få en mer blandad arbetsgrupp - kvotering. Nu tycker jag inte alltid att kvotering är en bra grej, jag tycker att man ska se till en persons lämplighet för jobbet - inte dess kön. Med detta sagt är det ju såklart oerhört bra om män och kvinnor kan jobba inom samma yrken under samma villkor.

Men sporten har tydligen inte lagt ner den är extremt förlegade vanan att dela upp män och kvinnor. Jag är fullt medveten om att kvinnor och män har en del fysiska skillnader, som till exempel muskelmassa och förmåga att bygga muskler. Så i sporter där muskelstyrka är en väsentlig del av sporten, där kan jag förstå om man vill dela upp det för att få en mer rättvis tävling. Exempelvis i just tyngdlyftningstävlingar. Men i fotboll är muskelstyrkan inte en lika väsentlig del. Där handlar det om kondition och kvickhet - något som kvinnor inte alls behöver vara "sämre" på.

Så varför fortsätter fotboll och alla liknande sporter, dela upp män och kvinnor? Nån gång har jag hört ursäkten att kvinnor rent generellt inte vill spela med lika tuffa tag - fast den ursäkten är ju ganska värdelös. För det första så bygger det ju på att vi kvinnor är lite känsligare och "mesigare". För det andra är det ju faktiskt väldigt individuellt, även om vissa tjejer vill ha "snällare" spel så vill kanske inte alla det. För det tredje... hm, är inte tacklingar och såna tilltag otillåtna i fotboll? Då försvinner ju det problemet!

Nu är inte jag så insatt i sport, så jag kan inte alla detaljer om spelet osv. Men för mig tycks det ganska fånigt och gammalmodigt att dela in sport efter kön. Det är i princip det enda yrke där enbart ditt kön avgör din position.

Kanske något som sportvärlden bör tänka över - och kanske börja justera.

MEN. Om man nu "måste" dela upp sporten i dam och herr, så finns det en annan sak som bör justeras. Se till att damsporten lyfts fram mer. I nuläget är det i princip alltid herrfotboll folk menar när man pratar om fotboll i allmänhet. Damfotboll lyfts sällan fram, intresset för det är lägre och det är lite "andrahandsmaterial". Så om nu denna enligt mig förlegade segregering är på något sätt nödvändig - se då till att dra ert strå till stacken på annat sätt. Uppmärksamma tjejerna lika mycket som grabbarna. Om damfotboll blir en större affär så kommer intresset också växa. Sportindustrin måste börja - sen följer tittarna efter.