måndag 30 oktober 2017

Tjejer, var rädda om er

Lilla Vimmerby. Barnens stad, hem till barnlitteraturens kanske största ikon; Astrid Lindgren - som skrev om trygghet och idyll. Natten mellan fredag och lördag i Kungsparken, grov våldtäkt. Fyra mörkklädda män mot en ensam kvinna. 

Vart ska man börja?

Okej, tjejer, kan vi bestämma oss för att inte utmana ödet? Jag vet, vi ska inte behöva tänka så. Och jag vet att flera av er förmodligen blir förbannade nu, och jag förstår det. Vi ska inte behöva tänka på vilka vägar vi ska ta för att känna oss trygga, vi ska inte behöva vara rädda för att gå hem ensamma oavsett tid på dygnet... i en perfekt värld skulle vi kunna röra oss vart vi vill, hur vi vill, när vi vill. But guess what, världen är inte perfekt! 

Den trista sanningen är att det fortfarande finns en stor hög med svin där ute som inte drar sig för att göra oss illa. En kvinna kan absolut vara stark nog att banka ner en man som ger sig på henne (och för guds skull, gör det, ge den jäveln vad han tål och helst lite till). Men en kvinna mot flera män... är man inte utövare av kung fu på Jackie Chan-nivå så är risken ganska stor att man blir övermannad. Oavsett hur biffig man är - man eller kvinna - är det inte lätt att värja sig mot flera personer samtidigt. 

Så ge inte svinen chansen! Ta hellre en omväg om det innebär att ni går längs upplysta och bebodda gator, skippa genvägen genom den mörka parken. Och gå inte ensam om ni inte absolut måste, gå i grupp, fixa skjuts eller åtminstone ta cykeln för då kommer ni hem fortare och ni är svårare att hinna ifatt. 
Ett annat tips som jag kan rekommendera är att införskaffa en s.k. försvarsspray. Det är inte samma sak som pepparspray (det är olagligt), men det är liknande. Sprayen är stark, och förblindar gärningsmannen länge nog för att du ska hinna springa därifrån. Den innehåller dessutom ett starkt färgämne som gör det enkelt att identifiera idioten sen. 

Ingen ska behöva råka ut för sånt här. Vidta alla åtgärder för att skydda er, det är värt den extra energi det tar, om det kan förhindra övergrepp. Ta hand om er!

torsdag 19 oktober 2017

Hyllning till skogsmullen


Olika grupper av människor hyllas titt som tätt, men en grupp som jag känner har blivit förbisedd - och som jag händelsevis också tillhör - är skogsmullarna. Så här kommer den!

Skogsmullen - en hyllning

1. Skogsmullen vet.

Skogsmullen har kunskap om vår natur. Hon vet vilka svampar och bär som går att äta och vart man hittar dem, hon vet vilka växter som är giftiga, hon kan namn på djur och växter... skogsmullen besitter stor vetskap, och det förtjänar stor respekt.

2. Skogsmullen är praktisk. 

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Skogsmullen vet att väder och vind (och meteorologer) inte alltid går att lita på. Därför är hon förberedd på allt! Hon äger minst ett par gummistövlar, ett regnställ, varma raggsockar och rejäl ryggsäck med plats för vattenflaska. Det kanske inte alltid är så vackert, men pröva att trippa omkring med sneakers och paraply i skogen så får vi se hur du klarar dig (du blir blöt på nolltid och paraplyet kommer fastna i precis allt). 

3. Skogsmullen är smidig

Oländig terräng är vardagsmat för skogsmullen. Stock och sten bekommer henne inte, hon vet att lyfta på fötterna ordentligt. Hon tar sig förbi leriga mossar, steniga åsar och gropiga moer utan större bekymmer. Hur klumpig hon än är annars så är hon smidig som en hjort i skogsmark. 

4. Skogsmullen har miljötänk

Skogsmullen skulle aldrig under några omständigheter få för sig att slänga något av plast eller dyl. i naturen. Slänger hon något i naturen så är det i så fall en pappersnäsduk - och den är garanterat helt biologiskt nedbrytbar. Hon äter dessutom gärna det som erbjuds i skogens skafferi, och eftersom hon oftast har naturen runt husknuten har läckerheterna inte färdats långt när den väl kommer på tallriken.

5. Skogsmullen är anspråkslös

På en stubbe i skogen kan hon sitta tyst och bara vara. Vill hon lyxa till det lite extra tar hon med sig en termos kaffe. Hon vet tjusningen i att lyssna på fågelkvitter och porlande bäckar, hon finner lycka i att plocka lite svamp, hon föredrar ett dopp i sjön framför swimmingpool. Sällan kräver hon mer lyx av livet än så - hon skulle med stor sannolikhet inte trivas med överdriven flärd. Skogsmullen vet att det bästa i livet är gratis.

6. Skogsmullen skapar tidlös stämning 

Skogsmullen vill ha naturen närvarande hela tiden, så hon tar den med sig in. Hon dekorerar sitt hem med det hon finner i naturen, och det blir alltid trivsamt. Om våren står vitsippor och tussilago i små buketter här och var, om sommaren har hon alltid färska blommor från naturen i sitt hem, om hösten tar hon in pumpor och rönnbär och till jul dignar en krans av mossa eller granris på hennes dörr och lummer i varenda vrå. Hon håller liv i gamla traditioner och oavsett stil tycker alla det är mysigt och hemtrevligt hos skogsmullen.

7. Skogsmullen är en gourmé

I skogsmullens skafferi hittar du garanterat flera hemgjorda delikatesser. Sylt, saft och hembakat. Du lär också hitta burkar med torkad svamp och frukt. Hon vet hur god och rustik mat ska smaka, och hon bjuder gärna sina gäster på härligheterna. 

8. Skogsmullen är enkel

Enkel i den bemärkelse att hon inte ställer några större krav på märkvärdigheter. Hon blir inte förnärmad om hennes gäst kommer i slitna jeans och stickad tröja. Hon tycker att en dejt innehållande en picknick i naturen är alldeles utmärkt. Hon störs inte av att ibland dricka vin ur platsmuggar. Du kommer aldrig att behöva göra dig till för skogsmullen, hon är naturlig och uppskattar likasinnade.

9. Skogsmullen är tidlös i sig själv

Skogsmullen har existerat i alla tider. Från den tid då vi alla var det för vår överlevnad hängde på det, till industrialiseringen, tills idag. Hon har alltid funnits i olika former. Hippien, yuppien och proggaren har varit tillfälliga karaktärer, men skogsmullen har funnits sedan urminnes tider och hon lever än!

Ja, skogsmullen är en seglivad typ som förtjänar respekt och uppskattning. Behandla hennes kunskaper med vördnad, och lär av henne. Hon är i regel vänlig och stillsam, men akta dig för att göra dig till fiende med henne, för på samma sätt som hon vet vilka svampar som går att äta, så vet hon också vilka svampar som är giftiga... 

tisdag 17 oktober 2017

#metoo

Är det inte det ena så är det det andra. Facebook-epidemier. Ska vi inte sprida medvetenhet om bröstcancer så ska vi göra det om sexuella trakasserier. Jag vet att jag låter sjukt negativ nu, men fortsätt läs, jag kommer till en poäng.

Så att skriva #metoo på facebook är - såvitt jag har förstått - ett sätt att tala om att man har varit utsatt för någon form av sexuella trakasserier, med målet att visa hur pass utbrett problemet är. Tanken är god, men jag har ett bättre förslag:

Kan vi inte bara utgå från att alla kvinnor har blivit utsatta för någon form av sexuella trakasserier någon gång i livet? 

För jag tror faktiskt det är så. Begreppet är väldigt brett, och den kortfattade definitionen lyder "att bli utsatt för kränkande behandling eller bemötande av sexuell natur". Det kan alltså handla om i princip vad som helst. Det kan handla om att bli tafsad på när man är ute på krogen, det kan handla om sms/meddelanden med någon form av sexuellt innehåll, det kan handla om en obehaglig blick... I princip allt som görs med någon form av sexuell mening, kan betecknas som trakasserier, om "den drabbade" upplever det som obehagligt på något sätt.

Även om du är en kvinna med skinn på näsan som inte störs av att män blänger törstigt på dig, eller som bara fräser till med en dräpande kommentar om någon yttrar sig, så kan det fortfarande räknas som sexuella trakasserier. Oavsett hur känslig man är, kan man fortfarande prata om det som ett problem. Jag tillhör nämligen den typen som inte känner mig kränkt så lätt, jag fräser ifrån eller till och med i värsta fall lappar till den som behandlar mig på ett sånt sätt. Men trots det är jag fullt medveten om att det fortfarande är trakasserier, och jag har - precis som många om inte alla kvinnor - varit med om det oräkneliga gånger.

Jag förstår vad denna hashtag är till för, men det är egentligen ganska märkligt att det ska behövas. För det första tror jag inte att det gör någon reell skillnad i det långa loppet, dels för att jag betvivlar att alla kvinnor lägger upp detta på facebook oavsett erfarenheter. Dels ligger problemet inte hos oss - det ligger hos männen som trakasserar, och jag har svårt att tänka mig att de skulle skärpa sig tack vare en hashtag i sociala medier.

Så vad hjälper?

Tyvärr tror jag att den mörka sanningen är att detta problem är såpass omfattande att det är svårt att lösa. För att helt eliminera problemet så måste hela samhället ändras, för som det ser ut idag finns sexualitet med överallt i vår vardag. "Sex säljer" som det så fint heter. Så länge vi har reklam med lättklädda människor, strippklubbar, pornografi... så kommer problemet att existera. I en perfekt värld skulle vi kunna vara sådär härligt frigjorda och ändå förstå att det är skillnad på fiktion och verklighet; dvs att bara för att en tjej i en porrfilm gillar att få en hand uppkörd mellan benen på kontoret, så betyder inte det att verkligheten fungerar så. Normalt funtade människor begriper detta - men långt ifrån alla.

Det enda vi kan göra är att försöka uppfostra barn till hyggliga människor som vet hur man behandlar andra människor med respekt oavsett kön, och aktivt säga ifrån och visa när vi känner oss kränkta. Sex ska aldrig tabubeläggas, det vore att göra världen en björntjänst, men det ska inte genomsyra allt vi gör. Vi är trots allt mycket mer än bara kroppar och drifter.

För er som vill delta mer aktivt i kampen emot sexuella övergrepp kan jag rekommendera Föreningen Storasyster. Det är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. På hemsidan finns mer info, och den hemsidan har ni HÄR.

Puss & Kram!