måndag 30 oktober 2017

Tjejer, var rädda om er

Lilla Vimmerby. Barnens stad, hem till barnlitteraturens kanske största ikon; Astrid Lindgren - som skrev om trygghet och idyll. Natten mellan fredag och lördag i Kungsparken, grov våldtäkt. Fyra mörkklädda män mot en ensam kvinna. 

Vart ska man börja?

Okej, tjejer, kan vi bestämma oss för att inte utmana ödet? Jag vet, vi ska inte behöva tänka så. Och jag vet att flera av er förmodligen blir förbannade nu, och jag förstår det. Vi ska inte behöva tänka på vilka vägar vi ska ta för att känna oss trygga, vi ska inte behöva vara rädda för att gå hem ensamma oavsett tid på dygnet... i en perfekt värld skulle vi kunna röra oss vart vi vill, hur vi vill, när vi vill. But guess what, världen är inte perfekt! 

Den trista sanningen är att det fortfarande finns en stor hög med svin där ute som inte drar sig för att göra oss illa. En kvinna kan absolut vara stark nog att banka ner en man som ger sig på henne (och för guds skull, gör det, ge den jäveln vad han tål och helst lite till). Men en kvinna mot flera män... är man inte utövare av kung fu på Jackie Chan-nivå så är risken ganska stor att man blir övermannad. Oavsett hur biffig man är - man eller kvinna - är det inte lätt att värja sig mot flera personer samtidigt. 

Så ge inte svinen chansen! Ta hellre en omväg om det innebär att ni går längs upplysta och bebodda gator, skippa genvägen genom den mörka parken. Och gå inte ensam om ni inte absolut måste, gå i grupp, fixa skjuts eller åtminstone ta cykeln för då kommer ni hem fortare och ni är svårare att hinna ifatt. 
Ett annat tips som jag kan rekommendera är att införskaffa en s.k. försvarsspray. Det är inte samma sak som pepparspray (det är olagligt), men det är liknande. Sprayen är stark, och förblindar gärningsmannen länge nog för att du ska hinna springa därifrån. Den innehåller dessutom ett starkt färgämne som gör det enkelt att identifiera idioten sen. 

Ingen ska behöva råka ut för sånt här. Vidta alla åtgärder för att skydda er, det är värt den extra energi det tar, om det kan förhindra övergrepp. Ta hand om er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar