tisdag 17 oktober 2017

#metoo

Är det inte det ena så är det det andra. Facebook-epidemier. Ska vi inte sprida medvetenhet om bröstcancer så ska vi göra det om sexuella trakasserier. Jag vet att jag låter sjukt negativ nu, men fortsätt läs, jag kommer till en poäng.

Så att skriva #metoo på facebook är - såvitt jag har förstått - ett sätt att tala om att man har varit utsatt för någon form av sexuella trakasserier, med målet att visa hur pass utbrett problemet är. Tanken är god, men jag har ett bättre förslag:

Kan vi inte bara utgå från att alla kvinnor har blivit utsatta för någon form av sexuella trakasserier någon gång i livet? 

För jag tror faktiskt det är så. Begreppet är väldigt brett, och den kortfattade definitionen lyder "att bli utsatt för kränkande behandling eller bemötande av sexuell natur". Det kan alltså handla om i princip vad som helst. Det kan handla om att bli tafsad på när man är ute på krogen, det kan handla om sms/meddelanden med någon form av sexuellt innehåll, det kan handla om en obehaglig blick... I princip allt som görs med någon form av sexuell mening, kan betecknas som trakasserier, om "den drabbade" upplever det som obehagligt på något sätt.

Även om du är en kvinna med skinn på näsan som inte störs av att män blänger törstigt på dig, eller som bara fräser till med en dräpande kommentar om någon yttrar sig, så kan det fortfarande räknas som sexuella trakasserier. Oavsett hur känslig man är, kan man fortfarande prata om det som ett problem. Jag tillhör nämligen den typen som inte känner mig kränkt så lätt, jag fräser ifrån eller till och med i värsta fall lappar till den som behandlar mig på ett sånt sätt. Men trots det är jag fullt medveten om att det fortfarande är trakasserier, och jag har - precis som många om inte alla kvinnor - varit med om det oräkneliga gånger.

Jag förstår vad denna hashtag är till för, men det är egentligen ganska märkligt att det ska behövas. För det första tror jag inte att det gör någon reell skillnad i det långa loppet, dels för att jag betvivlar att alla kvinnor lägger upp detta på facebook oavsett erfarenheter. Dels ligger problemet inte hos oss - det ligger hos männen som trakasserar, och jag har svårt att tänka mig att de skulle skärpa sig tack vare en hashtag i sociala medier.

Så vad hjälper?

Tyvärr tror jag att den mörka sanningen är att detta problem är såpass omfattande att det är svårt att lösa. För att helt eliminera problemet så måste hela samhället ändras, för som det ser ut idag finns sexualitet med överallt i vår vardag. "Sex säljer" som det så fint heter. Så länge vi har reklam med lättklädda människor, strippklubbar, pornografi... så kommer problemet att existera. I en perfekt värld skulle vi kunna vara sådär härligt frigjorda och ändå förstå att det är skillnad på fiktion och verklighet; dvs att bara för att en tjej i en porrfilm gillar att få en hand uppkörd mellan benen på kontoret, så betyder inte det att verkligheten fungerar så. Normalt funtade människor begriper detta - men långt ifrån alla.

Det enda vi kan göra är att försöka uppfostra barn till hyggliga människor som vet hur man behandlar andra människor med respekt oavsett kön, och aktivt säga ifrån och visa när vi känner oss kränkta. Sex ska aldrig tabubeläggas, det vore att göra världen en björntjänst, men det ska inte genomsyra allt vi gör. Vi är trots allt mycket mer än bara kroppar och drifter.

För er som vill delta mer aktivt i kampen emot sexuella övergrepp kan jag rekommendera Föreningen Storasyster. Det är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening. På hemsidan finns mer info, och den hemsidan har ni HÄR.

Puss & Kram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar