torsdag 19 oktober 2017

Hyllning till skogsmullen


Olika grupper av människor hyllas titt som tätt, men en grupp som jag känner har blivit förbisedd - och som jag händelsevis också tillhör - är skogsmullarna. Så här kommer den!

Skogsmullen - en hyllning

1. Skogsmullen vet.

Skogsmullen har kunskap om vår natur. Hon vet vilka svampar och bär som går att äta och vart man hittar dem, hon vet vilka växter som är giftiga, hon kan namn på djur och växter... skogsmullen besitter stor vetskap, och det förtjänar stor respekt.

2. Skogsmullen är praktisk. 

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Skogsmullen vet att väder och vind (och meteorologer) inte alltid går att lita på. Därför är hon förberedd på allt! Hon äger minst ett par gummistövlar, ett regnställ, varma raggsockar och rejäl ryggsäck med plats för vattenflaska. Det kanske inte alltid är så vackert, men pröva att trippa omkring med sneakers och paraply i skogen så får vi se hur du klarar dig (du blir blöt på nolltid och paraplyet kommer fastna i precis allt). 

3. Skogsmullen är smidig

Oländig terräng är vardagsmat för skogsmullen. Stock och sten bekommer henne inte, hon vet att lyfta på fötterna ordentligt. Hon tar sig förbi leriga mossar, steniga åsar och gropiga moer utan större bekymmer. Hur klumpig hon än är annars så är hon smidig som en hjort i skogsmark. 

4. Skogsmullen har miljötänk

Skogsmullen skulle aldrig under några omständigheter få för sig att slänga något av plast eller dyl. i naturen. Slänger hon något i naturen så är det i så fall en pappersnäsduk - och den är garanterat helt biologiskt nedbrytbar. Hon äter dessutom gärna det som erbjuds i skogens skafferi, och eftersom hon oftast har naturen runt husknuten har läckerheterna inte färdats långt när den väl kommer på tallriken.

5. Skogsmullen är anspråkslös

På en stubbe i skogen kan hon sitta tyst och bara vara. Vill hon lyxa till det lite extra tar hon med sig en termos kaffe. Hon vet tjusningen i att lyssna på fågelkvitter och porlande bäckar, hon finner lycka i att plocka lite svamp, hon föredrar ett dopp i sjön framför swimmingpool. Sällan kräver hon mer lyx av livet än så - hon skulle med stor sannolikhet inte trivas med överdriven flärd. Skogsmullen vet att det bästa i livet är gratis.

6. Skogsmullen skapar tidlös stämning 

Skogsmullen vill ha naturen närvarande hela tiden, så hon tar den med sig in. Hon dekorerar sitt hem med det hon finner i naturen, och det blir alltid trivsamt. Om våren står vitsippor och tussilago i små buketter här och var, om sommaren har hon alltid färska blommor från naturen i sitt hem, om hösten tar hon in pumpor och rönnbär och till jul dignar en krans av mossa eller granris på hennes dörr och lummer i varenda vrå. Hon håller liv i gamla traditioner och oavsett stil tycker alla det är mysigt och hemtrevligt hos skogsmullen.

7. Skogsmullen är en gourmé

I skogsmullens skafferi hittar du garanterat flera hemgjorda delikatesser. Sylt, saft och hembakat. Du lär också hitta burkar med torkad svamp och frukt. Hon vet hur god och rustik mat ska smaka, och hon bjuder gärna sina gäster på härligheterna. 

8. Skogsmullen är enkel

Enkel i den bemärkelse att hon inte ställer några större krav på märkvärdigheter. Hon blir inte förnärmad om hennes gäst kommer i slitna jeans och stickad tröja. Hon tycker att en dejt innehållande en picknick i naturen är alldeles utmärkt. Hon störs inte av att ibland dricka vin ur platsmuggar. Du kommer aldrig att behöva göra dig till för skogsmullen, hon är naturlig och uppskattar likasinnade.

9. Skogsmullen är tidlös i sig själv

Skogsmullen har existerat i alla tider. Från den tid då vi alla var det för vår överlevnad hängde på det, till industrialiseringen, tills idag. Hon har alltid funnits i olika former. Hippien, yuppien och proggaren har varit tillfälliga karaktärer, men skogsmullen har funnits sedan urminnes tider och hon lever än!

Ja, skogsmullen är en seglivad typ som förtjänar respekt och uppskattning. Behandla hennes kunskaper med vördnad, och lär av henne. Hon är i regel vänlig och stillsam, men akta dig för att göra dig till fiende med henne, för på samma sätt som hon vet vilka svampar som går att äta, så vet hon också vilka svampar som är giftiga... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar