fredag 30 oktober 2015

Förkylning på G - let's stop that!

Alla som känner mig vet att jag har en massa små huskurer för mig. Särskilt när det gäller förkylning! Jag måste ju, forskarna har ju fortfarande inte lyckats komma på en "medicin" mot skiten, så vi får använda det naturen erbjuder.

Så nu ska jag dela med mig av mina förkylningstips!

"Te" på citron och ingefära

Mycket enkelt. På en liter vatten använder jag tre citronskivor, och stjärnan i det hela: en bit ingefära, ungefär så stor som ditt pekfinger och långfinger tillsammans (uppskattningsvis). Inget behöver skalas! Tar du bort skalet så tar du samtidigt bort en massa nyttigheter och det är bara onödigt. Enda nackdelen med att inte skala citronen är att smaken blir lite beskare - men det kan det väl vara värt!

Låt detta koka i ca 10-15 min (köket kommer lukta jättegott). Låt det sedan svalna. När det blivit ljummet så ha i en rejäl tesked honung per kopp. 

Ren honung

Honung är antiseptiskt och hämmar tillväxten av både bakterier och virus. Några studier visar även på att det är effektivt mot hosta - honung är slemlösande, så det är fullt möjligt. 

Det är väldigt vanligt med honungsvatten. Givetvis funkar det, men var noga med att inte ha för varmt vatten. Inte mer än ljummet. För hett vatten dödar allt det nyttiga i honung. Jag brukar hälla upp en petflaska med "rumskallt" vatten och sen ha i massa honung. Det löser sig inte lika bra i kallt vatten, men med en petflaska kan du sitta och skvalpa runt det, så löser det sig fortare.

MEN! Det allra bästa är ren honung. Ta en rejäl tesked honung, direkt i munnen, och låt det smälta långsamt ner i halsen. Använd alltid honung av hög kvalitet - gärna en lokalproducerad ekologisk variant. Billigare sorter kan ha blivit processat och tappat lite av sina välgörande egenskaper. 

 Vitlök

Okej, detta borde inte vara nån nyhet för någon. Känner du en förkylning på G? Ha i vitlök i allt! Riktig vitlök, inget pulver. Ha i massa vitlök i maten, gör dippsåser till grönsaker med vitlök i... Alla vet det säkert redan, men det tål att upprepas.

Kryddstarkt

Kryddstark mat sätter igång blodcirkulationen och gör dig varm - något virus inte gillar. Dessutom har du säkert upplevt att näsan börjar rinna när du äter stark mat, och det är jättebra. Då rensar du ur bihålorna. Förutom det så är chili också full med mycket vitaminer - en liten bonus.

Tigerbalsam

Tigerbalsam är bra till mycket! Ångorna rensar bihålorna, smörjer du det på tinningarna lindrar det huvudvärk, smörjer du det på halsen så värmer det... och även detta får igång blodcirkulationen.

Värme, vätska, vila

Tre V... och ja, detta är ju det alla säger, men man kommer inte undan. Håll dig varm (virus frodas bäst i svalare temperaturer), drick massa vatten och vila så mycket du kommer åt. Träning och sånt kan lägga på is - immunförsvaret sjunker drastiskt just under träning, och det ger virusen stora möjligheter att föröka sig. Promenera går bra, men låt bli träningen ett tag.

måndag 19 oktober 2015

Things you may not know about me

Alla har sina små egenheter. Tänkte dela med mig utav några av mina. Granted, min mamma vet nog om de flesta av dessa, men å andra sidan så finns det ingen som känner mig som hon, så...

Okej, here we go.


1. Jag älskar koltrastar. De sjunger så vackert om våren, brukar stanna till när jag hör en och stå och lyssna en stund.

2. Jag älskar också gamla böcker. Gamla klassiska verk, och de ska se lite gamla ut. De måste inte nödvändigtvis från typ 1800-talet, men inga fula skrikiga omslag...
3. Om du ser mig bita på mina läppar, stör mig inte. Jag biter nämligen på läpparna när jag är koncentrerad. Antingen tänker jag ordentligt på något, eller så är jag fullt fokuserad på vad jag gör.
4. Jag hatar när folk glömmer mitt E. Jag stavar mitt namn med ett e på slutet, Josefine. Det hörs ingen skillnad, men det stör mig.
5. Jag tycker det är jättekul att hugga ved. Kanske är för att jag inte gör det ofta alls, men sist jag gjorde det var det roligt.
6. Jag har sett "Det sjunde inseglet" flera gånger, och jag tycker den är ganska bra.
7. Jag är ett doft-freak. Parfymer, doftljus, doftoljor... Jag äger 12 parfymer, 7 burkar Body Butter från The Body Shop, 14 oljor till doftlyktor, och i vanliga fall minst tre olika slags doftljus (men de är för tillfället slut).
8. Jag pratar med mina blommor. Visst, jag har inte så många, men varje gång jag ska duscha mina orkidéer (som bara är blad just nu, men jag hoppas att de ska blomma om nån gång), så pratar jag med dem.
9. Jag är en jävel på att fläta kransar.
10. Jag gillar att organisera - tro det eller ej. Jag är medveten om att det för det mesta är riktigt stökigt i min lägenhet, men det beror inte på dålig organisation, det är ren lathet.
11. Sällskapsspel är en väldigt trevlig syssla - monopol, alfapet, TP... anything really.
12. Jag älskar gammaldags romantik. Ska man ta mig med storm så gäller det att vara lite kreativ - en picknick ute i naturen, en spontan roadtrip, en mysig båttur med ett par metspön, en ros i brevlådan... betyder dock inte nödvändigtvis att jag är nån förhållandemänniska - för det är jag inte. Men det är mysigt med den där omtanken.
13. Jag älskar killar med långt hår. Alla passar inte i det, men de som gör det blir automatiskt mycket snyggare på grund av sitt hår.
14. 80-talet hade den bästa musiken och det absolut roligaste modet. Just sayin'!

Sådär ja, nu vet ni lite onödiga småsaker om mig. Do with that what you will.

torsdag 15 oktober 2015

Friends.

Jag älskar den serien. Brukar kolla igenom den nån gång per år sådär. Dels för att det är en mysig och rolig serie, och dels för att det är trevligt att se det gamla 90-talet. Men det bästa är ju såklart karaktärerna. Så bara för att det är kul kommer jag att skriva mina tankar om några utav dem.

1. Chandler Bing (Matthew Perry)

Okay, I'd tap this guy! Han är lätt min favorit av killarna från Friends. Han är rolig, charmig, lite töntig, men så kärleksfull och mysig. Ja, hans humor är inte alltid den bästa och han är som sagt lite töntig... men det är ju det som är hela charmen. Jag älskar killar som kan få en att skratta, och som inte är rädda för att bjuda på sig själva. Och ja, han är ganska söt också. This would be my man!


2. Joey Tribbiani (Matt LeBlanc)

Alla älskar Joey. Han är söt, han är charmig, han är... ja, en smula korkad, men en riktig charmör, en lady's man. Men han är ju också en av de bästa vänner man kan tänka sig. Såg nyss ett avsnitt där Monica är ledsen, varpå han kramar om henne jättehårt, blir distraherad i några sekunder av en spermadonator som han tyckte lät cool, men han kommer liksom genast på sig själv och slänger sig runt Monica igen och kramar om henne och pussar henne på pannan. Och så som han kramar om Chandler när de ska flytta isär i säsong 2... It's too sweet! Om Chandler hade varit min kille, så hade Joey varit min bästis.

 3. Janice (Maggie Wheeler)

Ingen älskar Janice! Hon har en enormt nasal röst, och hon låter sjukt jobbigt. MEN! Det är fan inget fel på Janice förutom det. Visst, en smula "mycket", men hon är ju aldrig otrevlig på något sätt. Hon är ju typ rakt igenom snäll och romantisk. Alla stör sig så himla mycket på hennes röst och får för sig att hon är hemsk, men hon är ju inte det egentligen. Tvärtom! Jag hade faktiskt kunnat acceptera om Chandler hade stannat med henne. Om det inte vore för att han och Monica var ämnade för varandra. Om det inte vore för att Chandler är min.


4. David (Hank Azaria)

Remember this guy? Detta var den där killen som Phoebe gillade, han som for iväg till Minsk. Den här killen skulle ha fått va med lite mer. Han är ju så enormt tafatt, så det hade varit intressant att se hur han hade klarat av en såpass excentrisk och livlig person som Phoebe. När tanters själar tar plats i henne, när hon rensar sina vänners aura, och så vidare. Hade varit kul o se om han hade pallat.


Sen hade jag egentligen inte så mkt mer att säga om nån mer karaktär. Tjejerna, Phoeebs, Monica och Rachel, är alla underbara på sitt sätt, och har sina egenheter. Phoeebs är en egenhet hela hon. Monica med sitt kontrollbehov och överdrivna renlighet. Rachel som är lite lagom bortskämd och utseendefixerad. Det är ungefär som en vanlig tjejtrio ser ut. Så även om det är tre jättebra karaktärer så finns det inte så mycket att säga om dem. Det var typ dessa fyra som jag ville ta upp.

Nu ska jag fortsätta beta igenom serien. Är inne på säsong 3. Toodles.

torsdag 1 oktober 2015

Definitionen av en kvinna

Jaha, här sitter jag i min säng. Hormonerna rusar såhär i PMS-tider, jag försöker lugna ner tomtarna (de hormon-tomtar jag har nämnt tidigare) med lite choklad.

Samtidigt som jag suger på en marabou-ruta, sitter jag och shoppar parfym online - har nu bestämt mig för en som jag garanterat lär gilla, och en som jag antingen kommer älska eller hata, pirr i magen på hög nivå. Under mitt sökande börjar jag också inse att jag nog behöver hitta mig en rik man som kan finansiera det glamourösa liv som jag trots allt var född till att leva.

Nästa fundering går ut på att tänka igenom vad jag har i kylskåpet, choklad blir så kladdigt i gommen. Inser också att jag nog är i behov av en dusch, men har lite svårt att komma till skott, fast när jag till slut kommer in i duschen så kommer det ånga av väldoftande krämer och tvålar - jag är ju trots allt tjej.

Hm, undrar om rödvinet har hunnit bli dåligt än, eller kan man ta sig en slurk? Har vitt också, men det blev nog dåligt för typ en månad sen.

Här nånstans känner man sig lite tjock en stund.

Men hur fan får man tag i en rik karl då? Såna växer ju inte på träd, han måste ju va lite snygg också, och så givetvis inte fullständigt dum i huvudet. Jag kan ju inte skriva en kontaktannons och leta efter rika män, jösses, nån måtta får det väl va. Är det för mycket begärt att vilja ha en kille som är både rik, snygg, charmig, rolig, smart och snällast i världen - men samtidigt med dedär svala sättet som innebär att man inte måste klänga på varandra hela tiden?

Fan, städa borde jag också göra. Äh, inte inatt i varje fall! *lägger upp fötterna*

Bara en marabou-ruta kvar...

Ett par nya skor skulle också va kul. Är lite sugen på ett par snygga boots med lagom hög klack, ni vet, så man kommer upp lite och sätter snärt på hållningen, men ändå kan gå rakt i efter ett par drinkar.

Nä just det, duscha var det ja.