fredag 27 november 2015

Gratis el? Funny story!

Min ärade farsa skulle åka med mig ner till Materialmännen och fixa en liten pryl till min lampa - jag vet inte ett skit om el-grejer, så jag får ta hjälp. När jag kommer ut till bilen så upptäcker jag att farsans gamla kompis och händelsevis också "min" vaktmästare, sitter i baksätet.

Jag kliver in i bilen och säger ungefär "Hej, sitter du här?" Varpå han svarar "Ja, vi pratar om dig". Jahapp, tänker jag, vad har jag nu gjort? Nja, det var snarare en fråga om vad jag INTE hade gjort.

Jag har nämligen bott i den här lådan i ett halvår nu, och aldrig fått en enda elräkning. Jag har inte lagt ner så mycket energi i att fundera på detta, då vaktis sa när jag flyttade in att han skulle ordna med elavtal. Nu visar det sig att mina elräkningar har gått ut - men till fastighetsbolaget. Först NU har de märkt att det är något som inte stämmer.

Alltså har mina hyresvärdar bjudit mig på el för ett halvår! Men det finns en sak som gör det hela ännu roligare...

Tydligen är jag duktig på att spara elektricitet! Det var nämligen så att det var så lite el som hade använts, så de hade börjat tro att det var en lägenhet som stod tom!

Ni anar inte hur roligt jag tyckte detta var! För det första så har jag ibland tyckt själv att jag har varit slarvig med elen, och känt att det gick åt mer än vad som borde (jag har en tendens att glömma stänga av mitt lilla piano). Men tydligen så är jag mer sparsam än vad jag tror! För det andra så är det ju ganska hysteriskt kul att de har fått elräkningar för en lägenhet i 6 månader, utan att riktigt reagera på vad de betalade för.

Men nu ska de ordna detta, så hädanefter lär jag få betala min el själv... tusan också. Nåja, efter detta så kan jag ju iallafall lugnt konstatera att det inte kommer bli några höga summor. Jag blir heller inte skyldig något i efterhand, eftersom felet är antingen elbolagets eller fastighetsbolaget/fastighetsskötarens.

Såna här saker kan gärna få hända oftare!

onsdag 25 november 2015

Julbord - kvalitet eller skräpfest?

Är i full gång med städning. Spotify går för fullt, men eftersom jag är smålänning och således för snål för att betala för premium, så dyker det upp reklam lite titt som tätt. Alldeles nyss hörde jag reklam för Ikeas julbord. Och jag kan inte låta bli att undra lite över deras priser...

Jag jobbar på en - vad jag skulle kalla - högklassig restaurang. Våra kockar är väldigt noggranna med att aldrig tumma på matens kvalitet. På vårt julbord står massvis med närproducerad och hemgjord mat. I våra kylar hänger grabbarnas hemgjorda korvar, alla är i full gång med tillverkning av leverpastej, syltor, kåldolmar och fan & hans moster... vi har MYCKET, och vi kan verkligen stoltsera med att allt håller hög kvalitet. I år kommer vi till och med ha ett gulligt litet pepparkakshus som är tillverkat av YOURS TRULY - mig.

Vårt julbord kostar 525 kr.

Ikeas julbord kostar ord. pris 229 kr - 129 kr för Ikea family-medlemmar, och barn äter för 19 kr.

Då kan inte jag låta bli att undra över vad den här maten håller för standard. Visserligen basunerar de ut att nytt för i år är att deras fiskprodukter är MSC-märkta. Jättebra! Men allt det andra då? Alla har ju hört om deras lilla incident med köttbullarna. Hur mycket tillsatser och "utfyllnad" ingår i deras julbord?

Att vårt julbord kostar vad det gör, det beror helt enkelt på att vi köper det mesta av våra råvaror från mindre lokala producenter, och då blir det dyrare. Men när du äter vår julskinka så vet du att grisen som fick offra livet, har fått leva ett bra och värdigt liv (Håkans glada utegrisar). Och när du smakar på den där fina korven så kan du uppskatta det arbete som är lagt bakom den, en trappa ner i vårt eget kök.

Man kanske är lite nördig, men jag gillar sånt här! Dels gynnar det vår omnejd, dels är det miljövänligt (istället för att skinkan fraktas 70 mil så fraktas den typ 2 mil), dels är det fördelaktigt för djuren, och slutligen är det väldigt gott!

Jag inser att detta låter mycket som reklam för vår restaurang - men detta gäller alla ställen som vill fokusera på närproducerat. All heder åt er! Det är en helt annan känsla att äta mat som man vet är bra, mot att äta något som man inte vet exakt vart det kommer ifrån.

Så när Ikea prissätter sitt julbord, får jag känslan av att det är en viss kvalitetsskillnad.

That being said: självklart är det bra att det finns billigare alternativ, då det finns familjer som kanske helt enkelt inte har råd med att gå ut och äta julbord för 500+. Framför allt om vi snackar familjer med 4-5 barn.

Det är däremot inget jag skulle vilja äta. Jag är inte knusslig och snål (förutom när det gäller spotify), så vid jul tycker jag att det kan vara värt att lägga den där extra hundralappen - vare sig det gäller en fin julklapp, en vacker gran, eller god mat - eller bjuda över en vän på glögg och hembakat utan nån särskild anledning. Visst, jag får väl stå ut med att vara fattig ett tag, men vad 17, det är bara jul en gång om året!

Så även om du hoppar över just vårt julbord: om du går till ett ställe som håller hög kvalitet så kan du tänka på vad du faktiskt får för den där extra hundralappen. Är det inte värt det?

söndag 15 november 2015

Lådan - en övning i prioritering

Jag har skaffat en ny låda. En att ha i min svarta hylla. Den ska få hjälpa till med förvaring.

Men den stora frågan är: Vad ska jag ha i min nya låda?

Okej, prioritering. Vad är viktigast att förvara i just en låda? Det bör ju vara nåt som kanske inte behöver synas, och något som jag har mycket av och verkligen behöver förvara. Och nåt som inte redan har en självklart plats nån annanstans.

Papper tror jag går bort, jag har redan gjort en plats till papper på nedersta planet i bokhyllan. De måste förvisso organiseras, men det är där de ska vara.

Underkläder var en tanke, för det skulle innebära ett ledigt hyllplan i garderoben. Problemet är att jag gärna vill ha mina underkläder bland alla andra kläder. Dessutom eliminerar detta inte mitt största problem när det gäller kläder: vart jag gör av använda kläder som ändå är okej att använda igen.

Teknikprylar har jag inte tillräckligt av för att behöva en så stor låda till.

Ljus har jag visserligen ganska mycket av, men eftersom det är en vara som varierar i mängd - beroende på hur snabbt jag eldar upp dem - känns det också onödigt att slösa en så stor låda på.

Pysselprylar... kan bli. Inte omöjligt.

Träningsprylar... också en möjlighet. Bara det lilla problemet att varken yoga-mattan eller bollen får plats i den.

Spel? Ja, hade jag haft så många sällskapsspel så... men jag har ju ingen att spela med (snyft) så det är inget jag har investerat i.

En tuff nöt att knäcka. Vad ska jag ha i min nya låda?

onsdag 11 november 2015

Tjuvstarta julen

Ja, det har nog de flesta gjort. Alla tjuvstartar på olika sätt... en vän till mig bakade lussekatter häromveckan, man ser stjärnor och ljusstakar i fönstren lite här och där, glöggflaskor har öppnats...

Jag har faktiskt tjuvstartat ovanligt lite! Jag har smakat lite av glöggen som var kvar sen förra året, jag har ätit ett par pepparkakor, lyssnat på några jullåtar, och alldeles nyss satte jag upp en liten ljusslinga i min lilla kokvrå.

Det är inte mycket alls, för att vara mig! Jag är förvånad! Jag har köpt en massa prytlar TILL jul, men har inte använt särskilt många av dem. Kanske också är lite för att jag ska till Ikea på söndag, och då ska jag väl inhandla lite mer. Jag behöver ju faktiskt julgranspynt...

För jag SKA ha en julgran! Må hända att det blir trångt, men än har jag inte haft en jul utan gran i mitt 21-åriga liv, och jag har inte tänkt bryta den vanan! Jag vet också precis vart jag ska ha den, den ska stå i det lilla "hålet" mellan hyllan och pianot. För närvarande ligger min gym-boll och yoga-matta där, men såna går att flytta på. Det får absolut vara värt lite trängsel! Jag ska ha en fin - riktig - gran, jag ska pynta den, den ska vara mestadels vit men med lite små röda detaljer, har jag tänkt.

Och denna låda ska bli ett julens tempel! Den som kliver in här ska känna julen riktigt strömma in. Det ska dofta jul, det ska se juligt ut, det ska låta av svag stämningsfull julmusik... Jag är ett freak när det kommer till denna högtid, men det struntar jag blankt i, det är viktigt för mig, och för den som vill få mys-känsla i magen är min dörr öppen, och jag har glögg åt alla!

Plötsligt blir jag enormt sugen på att börja fixa lite... hm... kanske ska använda resten av dagen till det. Vågar man öppna den vackra Blossa-15-flaskan också, kanske? Jag var nog bland de första som köpte den, men jag har inte korkat upp än. Men jag ska erkänna att jag är ganska sugen.

Tralala, okej, nu ska vi tjuvstarta lite till tror jag. *visslar och myser*