torsdag 31 december 2015

Fröken Hugossons årskrönika 2015

Jahapp, vaknar man såhär jävla tidigt på nyårsafton... då kan man ju lika gärna skriva en sån här!

Ja, 2015 har varit ett jävla skitår. Kriser, krig, terrorism, rasism, och en jävla massa bråk i största allmänhet. Men allt detta är ju sett ur ett större perspektiv, och det blir vi fullmatade med ändå via media. Så detta blir en sammanfattning av mitt år - något som inte är riktigt lika exploaterat.

Detta sker med hjälp av min tidslinje på facebook, då mitt minne kan liknas vid ett garnnystan - allt finns ju där, men det är liksom ingen riktig ordning på det.

År 2015 - rörighet, tumult, nya erfarenheter 

Jaha, vi börjar väl där man brukar: i början. Och det började ju tydligen med en bakfylla. Oväntat. Annars var januari högst händelselöst. Den där fina snögubben blev till, annars hände inte mycket.

Och i februari fyllde jag 21. Ingen stor sensation, jag tror jag jobbade på min födelsedag, och jag firade nog inte så värst mycket. 50 shades of Grey hade visst premiär, men jag bojkottade den fullständigt. Och jag kommer fortsätta med det - vill man ha mina åsikter om det så kan man höra av sig, för skulle jag skriva ner det här så blir det waaaay of topic.

Mars! Här hände det lite! Mina närmaste vet att jag är en spontan och impulsiv person - på både gott och ont. Så i Mars drog jag på ett äventyr norrut, till Skellefteå. Detta för att träffa en helt ny vän. Kanske kan anses en smula riskfyllt då jag inte hade pratat med den här människan särskilt länge... men vad vore livet utan lite stolleprov? Det gick i alla fall jättebra, hade en väldigt trevlig vecka.

I April hände heller just ingenting, förutom att kontraktet för min första egna lilla låda blev påskrivet och klart! Och det är ju alltid nåt.

Och så kom Maj... fy fan, här hände det värsta på hela året. Jag har inte skrivit om min älskade lilla vän, för när jag skapade den här bloggen fanns hon inte längre. Min fina lilla vän som jag har haft sen jag var 8 år gammal och som således varit med i mer än halva mitt liv... världens finaste lilla kissekatt, Smilla, somnade in. 13 år gammal, och på slutet väldigt sjuk. Saknar henne fortfarande, och beslutet att låta veterinären hjälpa henne vidare, var det jobbigaste jag har varit med om. Men när en så liten och skör kropp som hennes, plågades så mycket... det gjorde fruktansvärt ont att se henne lida som hon gjorde. Och tro mig, detta gjorde vi inte lättvindigt! Hon började bli svagare redan i början av året, och vi lade ner både tid och pengar hos veterinären för att hon skulle bli bättre - vilket hon blev, en stund, men hennes dagar var nog räknade redan där. Hon fick uppleva en sista vår - något hon älskade. Fy fan, känner gråten komma bara av att tänka på det.

Men i maj flyttade jag också in i lådan. Det var en jävla omställning. Litet! Så litet! Numera är jag ju van, men i början var det skitjobbigt. Och hela processen med att skaffa sig ett bohag... ni vet, man tror att man köper med sig allt man behöver, och så plötsligt en dag så inser man att "vafan, nån sån har jag inte, varför köpte jag inte det?". I samband med lådan kom bloggen till, och även om jag inte har så många läsare så är det ganska kul att skriva av sig ibland.

Juni var också rätt händelselöst såhär i "retrospect". Midsommar var rätt trist, och det ska ju vara månadens - om inte sommarens - höjdpunkt. Juli likaså. Det regnade ju jävligt mycket under den här sommaren. Kallt var det också. Enligt facebook var jag tydligen sjuk en del också. Läser lite om att hålla grannarna vakna med hostande.

I Augusti var jag hos tandläkaren. Usch! Trauma... okej, näe, inte riktigt så illa, men nära på! Tog tydligen också min första tur ner till tvättstugan. Sen kom September med svampplockning och ännu mer regn.

Oktober innebar väl mest ingenting det heller, förutom halloween i Kalmar, och massvis av bilder på höst-löv. Jo eld-månen var ju också. Ni vet, den där natten då månen blev lite orange. Jag och mamma kravlade oss ju ur sängen kl 4 på morgonen för att se miraklet. Pfft, media hade ju överdrivit det en liiiten smula, såklart. Men visst, antar att det var rätt kul att ha sett det.

Och så kom November och ärligt talat är det ju bara transportmånad fram till jul. Det enda jag hittar i aktivitetsloggen på facebook är en massa inlägg hitan och ditan om folk som tjuvstartar julen. Så vi hoppar direkt vidare till December! För här händer ju av naturliga skäl lite mer. Jag gjorde mitt första pepparkakshus någonsin, och det vart fint. Jag skaffade min första helt egna julgran. Jag sjöng på torget tillsammans med en vän. Och så julafton.

Jahapp, här kommer en hög bilder i stor o-ordning eftersom blogger.com inte gör som jag vill!





 Jaha, och vad väntar nu? Nyårsafton, ska väl försöka hitta en nyårskyss, för sånt ska ju ge tur (även om det inte funkade ett dugg förra gången...). Men innan firandet börjar ska jag gå till gymmet, och städa lite. Måste också försöka klämma in en liten tupplur innan festligheterna, för man kan ju inte somna kl 23 på nyårsafton. Inte när man är 21 år. Det skulle ju va pinsamt!

Så jag vill nu önska er ett...






tisdag 22 december 2015

Laktosproppad latte

En av de bästa känslorna i världen är när man råkar stöta på en gammal vän på stan, och tar en spontan fika! 
Det finns alltid så mycket att diskutera. Enda problemet var ju att jag råkade glömma bort min mages ovilja att hantera mjölk... Jag är inte direkt laktosintolerant. Mindre mängder mjölk går bra, jag har inga problem att äta bröd som innehåller mjölk, och grädde i maten går bra... men en latte som inte är laktosfri, det sätter mig på pottan - bokstavligen. 

Det blir ju så. Jag kom på relativt nyligen (eller ja, nåt år sen, men i perspektiv till mina 21 år...) att det är mjölken min mage inte gillar. Men eftersom jag dricker mjölk så väldigt sällan så tänker jag inte på det. Så kommer den här dagen när man vill spontanfika med en vän... och man glömmer bort att be om en laktosfri latte. 

Och så börjar magen leva rövare. Och man tänker "men vad är det nu, jag har väl inte ätit nåt konstigt?". En bra stund senare... shit. Latten. 

Ett fruktansvärt osexigt problem! Det kan ju förstöra ganska mycket. Man går för att fika med nån trevlig kille som man är lite förtjust i, och glömmer bort laktosen. Och sen sitter man där och får liksom hålla igen med hela kroppen för att inte släppa ut... nåt. 

Och här kommer det värsta. Har ni någonsin varit i närheten av någon laktosintolerant person som råkat få i sig mjölk? Och som sen råkar fisa lite... jag säger det rent ut, det är inte parfym! Ärligt talat, laktos-fisar är den värsta sorten. 

Men det var ju en ganska okej dag ändå, trots den laktosproppade latten (för övrigt: min dator stryker under när jag stavar något fel, alt. den inte känner igen ordet, och ordet "laktosproppad" stryks inte under!). Har varit på ganska uselt humör de senaste dagarna - förmodligen på grund av utmattning, stress och sömnbrist, så det var välbehövligt att få ventilera lite. Jag behöver allt stöd jag kan få i nuläget. 

Tänkte egentligen berätta en supergullig "kärlekshistoria", men vi tar det imorgon istället. Puss!

fredag 11 december 2015

Weird things about America!




Precis som att många i USA tycker att våra europeiska/skandinaviska vanor är konstiga, tycker jag att en del amerikanska grejer är mycket underliga... (det är sånt här jag tänker på när jag inte kan sova, alt. sitter på toaletten och har glömt telefonen...)



Weird things about America!


1. Skor inomhus.
Alltså... varför? Du skitar ju bara ner! Inte undra på att så många kvinnor är hemmafruar där, nån måste ju städa upp allt som hela familjen drar in när de klampar in med skorna. Dessutom måste det ju vara obekvämt. Nåt av det bästa med att komma hem är ju att sparka av sig skorna och lägga upp fötterna. Vill du absolut inte gå barfota eller i strumpor så kan du väl ta på dig ett par tofflor. Men man går inte in i sitt eller någon annans hem med sina ute-skor på sig. Common sense! 

2. Frasen "May I use your bathroom?"
Ja, jo, visst är det artigt att fråga... men kan man ens svara nej på den frågan? "Nej jag vill hellre att du gör det i hörnet där borta" eller "Nja, du tror inte att du skulle kunna gå ut på gatan och kissa istället?" eller kanske rentav "Nej för fan, håll dig!"
Nej, ska människan i mitt hem uträtta sina behov så föredrar ju jag att de gör det på toaletten. But maybe that's just me! Jag ser inte riktigt logiken i att ställa en fråga som bara kan ha ett svar. Fråga hellre lite fint "Vart hittar jag badrummet?"

3. Att frasen "Hey, how are you doing?" inte kräver ett svar
Det fick vi lära oss av vår amerikanske engelsklärare: väldigt ofta när personer i USA möts så säger de nåt i stil med "How are you" men de bryr sig inte om svaret. Du behöver alltså inte alls svara på den frågan. Du kan svara med att fråga likadant, och sen fortsätter ni på nästa ämne. Vad är detta om? Jag antar att man kan kalla det artighet, fast är inte det lite motsägelsefullt när du ändå inte vill ha ett svar? Ja, i Sverige gör vi kanske liknande grejer när vi säger "Hej hur är det?" och man helt enkelt svarar att det är bra, utan att gå djupare in på ämnet... och det är något jag gör ibland, beroende på vem som frågar. Nån man bara känner ytligt behöver ju inte veta allt, men är det en gammal vän så säger jag ärligt hur jag mår. Är jag lite nedstämd så säger jag typ "Nja, det är lite sådär, men det funkar". Men ställer man en fråga så måste man ju kunna ta emot ett svar!

4. Doggy bags
Detta ser man ju överallt! Äter de inte upp maten på en restaurang så tar de med sig resterna hem. Det förekommer INTE ofta i Sverige. Möjligtvis på typ pizzerior, men pizza är ju ganska tacksam mat att spara och äta senare. Men har jag beställt en ryggbiff på restaurang och bara äter halva (inte för att det någonsin skulle hända, men ändå), inte fan tar jag med mig resten hem. Jag antar att detta är en ekonomisk fråga. "Har jag betalt för hela så ska jag fan ha hela". Jo visst, men det känns liksom lite... B. Och då är jag ändå smålänning! 

5. Pumpkin spice
Har aldrig smakat! Är det gott? Är det så gott att man måste göra en krydda av denna grönsak, och smaksätta... typ, allt, med det? Jag googlade för att hitta olika grejer som har tillverkats med pumpkin spice, och detta var några av de konstigaste: tuggummin, skittles, nudlar och kondomer (!). Ska vi inte då tillverka Selleri Spice? 

6. Egg salad
Okej, vet inte om detta är specifikt amerikanskt... men det känns så. Vad är det, typ kokta ägg och majonnäs? Det kan fan inte va gott...

7. Inget metersystem
Det är bara tre länder i världen som inte har antagit metersystemet. USA, Myanmar och Liberia. Detta känns jäkligt opraktiskt. Är de bara tjurskalliga som minsann ska göra som de alltid har gjort? Ingen annan i världen begriper deras mått, och de själva begriper bara sina egna. Varför? 

America, you're weird!

fredag 4 december 2015

Guide till julklappsrim

Ja, det kanske är lite tidigt att börja rimma - och jag är väl en av de väldigt få i min generation som gör det. Men jag tycker det är en ganska trevlig tradition, och det är något jag fick med mig från min mor.

Det är ju ganska kul att få en julklapp med ett rim på - allra helst om de är lite kluriga. Och det är riktigt bra hjärngympa! Så för er som vill ge det ett försök i år - eller bara vill ha lite hjälp, kommer här...

Fröken Hugossons Guide till Julklappsrim!


1. Släpp loss kreativiteten! Det måste inte vara super-korrekt, det måste inte vara vackert, det måste inte vara långt... bara det rimmar och har något att göra med julklappen. Blir det långsökt och kryptiskt? Helt okej, snarare roligt. Blanda in lite humor, ta till lite hitte-på-ord ifall det behövs. Jag menar, titta på Dr. Seuss! Typ hälften av alla hans rimord är påhittade - och han fick ihop 46 böcker.

2. Prata för dig själv! Ja, det hjälper faktiskt. Välj ett ord som du vill rimma på, och sen bara börja brain-storma högt för dig själv. Du hör direkt vad som funkar och inte. 

3. Fastna inte på ett rim! Lyckas du inte komma på nåt bra rim till vantarna? Släpp det en stund då, och börja rimma på kokboken. Fladdra lite fram och tillbaka mellan de olika julklapparna, det är ju inte så noga vilket som kommer först. Och vi alla vet ju att hjärnan har en tendens att komma med de bästa lösningarna när vi minst anar det. Ni vet när man har en diskussion med någon, och en halvtimme efteråt så kommer man på "fan också, DET skulle jag ju ha sagt!". Förmodligen funkar hjärnan ungefär likadant i den här situationen. Försöker du rimma på kokboken så kan du ge dig katten på att du kommer på ett rim till vantarna. 

4. Lyssna på trevlig julmusik! Nej, hjälper väl inte nödvändigtvis så himla mycket med rimmandet i sig, men det ger lite feeling. Och vem vet, kanske du hör en strof som du kan låna!

5. Kladda mycket! Skriv, stryk över, skriv igen... du ska ju inte leverera rimmen på ett nerkladdat papper ändå, så det måste ju inte se snyggt ut. 

6. Googla! Herregud, vi har ett helt internet till vårt förfogande! Kommer du inte på något rimord direkt så sök på det. Vissa ord är ju så gott som omöjliga att rimma på - typ orange och guide - men man kan få väldigt mycket hjälp. 

7. Ha tålamod! Nej, jag vet, jag är inte heller född till att vänta, men i det här fallet så måste man ibland ge det lite tid... du kanske inte kommer på något den dagen. Nehepp, försök igen imorgon då. Tvinga inte fram nåt, då låter det bara krystat. Framför allt gäller detta om du inte brukar rimma - du måste öva upp dig lite, men det kommer! Alla rimmade vi i småskolan, så kunskapen sitter kvar där bak i skallen - och nu har du garanterat ett större ordförråd (plus internet). Tänk vilka möjligheter!

Avslutningsvis ska jag ge några av mina bästa rim:

Whiskeyflaska med mottagarens namn på + ett penntroll (till en person som jag kallar "trollet")
Vad ger man en man som har allt?
Från mörkt till ljus, sött till salt.
Kanske en syn på sig själv i ny dimension?
Ta en slurk och beundra din mindre version.

Stor fin tekopp + lyxigt te
Värmer gott i kylig vinternatt,
muntrar upp när du känns matt.
Lys upp gråa trista väder,
med en god dryck i vackra kläder.

Mari Jungstedt-böcker (kommer bara ihåg sista raden, blir så arg att jag inte sparade det...)
Ta en resa över bräckt (syftar på Östersjön, då Maris böcker utspelas på Gotland)
och se hur nästa gåta blir knäckt.

Lycka till!