fredag 9 december 2016

Skogsmullens baskunskaper

Okej, så hela detta började med att jag har en vän i Göteborg som är fruktansvärt obildad när det gäller natur. Jag accepterar att en göteborgare inte vet vad en sidensvans är, men jag accepterar inte att han kallar fiskmåsar för "fågelmås".

Så tanken var att jag - på skoj - skulle skapa "studiematerial" åt honom, och nästa gång vi ses skulle han få ett prov. Men så insåg jag att det finns säkert fler som skulle behöva läsa på lite.

Här kommer alltså ett par baskunskaper om växter och djur i naturen som - enligt mig - tillhör allmänbildning. Några kanske är något överkurs, men ni får sålla själva. Enjoy your newfound knowledge!

Talgoxe

Fåglar

Talgoxe (parus major)

Liten och väldigt vanlig fågel som finns i hela Sverige. Syns vid de allra flesta fågelbord.

Blåmes


Blåmes (Cyanistes caeruleus)

Snarlik talgoxen, men något mindre och med blå partier. Finns i större delar av Sverige, utom i fjällen.



Bofink (hane)

Bofink (Fringilla coelebs)

Sveriges vanligaste fågel. Dess sång är ett typiskt sommarläte, tänk en varm junidag vid nån skogssjö. 


Koltrast (hane)
Koltrast (Turdus merula)

Omisskännlig med sin helsvarta kropp och klarorangea näbb, honan något brunare. Utnämnd till Sveriges nationalfågel, och omtyckt av många, framför allt för sin vackra sång. Ett av de bästa vårtecknen (även min favoritfågel). 



Domherre (hane)



Domherre (Pyrrhula pyrrhula)

Rödbröstad skönhet som mest tittar fram när vintern kommer. Besöker gärna fågelbord. Honan är något brunare på bröstet. Typisk "julfågel". 




Gråsparv (hane)
Gråsparv (Passer domesticus)

Vanlig fågel, i både skog som stadsmiljö. Gör inte så värst mycket väsen av sig, endast lite diskret tjattrande. 

Kul anekdot... satt på en parkbänk i Kalmar en gång när jag väntade på ett tåg, och passade på att käka en macka från pressbyrån. En liten sparv kom och satte sig bredvid mig på bänken och gjorde anspråk på en smakbit. Jag bröt av en brödbit och sa diskret att han skulle få den, om han tog den själv, så jag höll brödbiten i fingrarna emot fågeln - som försiktigt hoppade fram till mig och tacksamt nöp åt sig brödet. Tackade artigt med en liten knyck på huvudet innan han flög iväg. 


Kråka

Kråka (Corvus cornix)

Här nämns den s.k. gråkråkan, den som vi oftast ser och oftast tänker på när vi pratar om kråkor. Ganska stor fågel med kraxande ljud. Mamma Mu's bästa vän.



Skata
Skata (Pica pica)

Förekommer i stort sett hela landet. Vanlig runt bebyggelse. Bygger stora röriga bon i höga träd, gett upphov till uttrycket "skatbo" om risiga hus. Ofta ansedd som en ganska taskig fågel som inte sällan ger sig på andra djur och retas.



Kaja



Kaja (Corvus monedula)

Har du varit i Vimmerby? Då har du sett kajor. Svarta kråkfåglar som flyger i stora flockar. Irriterande läte. 

Gräsand (Hane: grönt huvud)


Gräsand (Anas platyrhynchos)

Har du inte sett såna här så har du bott under en sten. Förekommer i hela Sverige utom i fjällen. Finns annars överallt där det finns vattendrag. Hona och hane väldigt olika till täckningen. 
Fiskmås


Fiskmås (Larus canus)

Väldigt vanlig fågel, välkänt läte. Finns över hela Sverige. 



Blommor

Maskros

Maskros/ogräsmaskros (Taraxacum sect. ruderalia)

I varenda gräsmatta, vid varenda trottoar, intill varenda husvägg, och i stora ängar! (Och sen Ikea avbildade den överblommade formen, i varenda tak i form av lampan "Maskros")
Maskrosen är också en gammal beprövad medicinalväxt, som verkar urindrivande och sägs kunna behandla ex. lever- och njurproblem.
Blåsippa


Blåsippa (Anemone hepatica)

Blåsippan ute i backarna står... vårblomma! Växer på torr skogsmark, mest i lövskogar och blandskogar. 

Vitsippor


Vitsippa (Anemone nemorosa)

Också denna en vårblomma, i regel något senare än blåsippan. Växer på lätt skuggig och fuktig mark. 


Hundkex


Hundkex (Anthriscus sylvestris)

Ganska högväxt med små vita blommor i större "grupper".
Växer i så gott som varenda dikeskant.

Smörblommor

Smörblomma (Ranunculus acris)

Mycket vanlig, växer gärna på ängar.

"Gult som solsken, gult som gull. Vi har hela ängen full, av smörblommor som står och nickar. Vårt sommargolv har gula prickar."

Prästkragar

Prästkrage (Leucanthemum vulgare)

Växer på hårda och torra ängar, och odlad mark, och en och annan dikeskant. Populär vid midsommar, men doftar inte speciellt gott. 


Lupiner i olika färger
Lupin

Lupiner är ett släkte, och det finns ganska många arter. Jag tror dock att det är blomsterlupin (Lupinus polyphyllus) som är vanligast i Sverige. Också denna blomma är populär vid midsommar.



Tallskog

Träd


Tall (Pinus sylvestris)

Högt barrträd med lång kal stam. Kallas även fura. Barren är långa och sitter ihop två och två. Kottarna är små och runda.



Gran (Picea abies)

Barrträd som till skillnad från tallen har grenar och barr längs hela stammen. Barren är korta och sitter en och en längs hela kvisten, kottarna mer långsmala än tallens. Finns flera olika sorter.

Björkar




Björk 

Björksläktet innefattar ett antal arter, med karaktäristisk vit stam. 

Lönn


Lönn (Acer platanoides)

Bastant lövträd. Vackert träd om hösten med härliga färger, och därför populärt parkträd. Det är även lönnen som släpper s.k. "näsor", deras frön. 



Ek



Ek (Quercus robur)

Kärt barn har många namn: skogsek, stjälkek, sommarek, och såklart vanlig ek. Kraftigt lövträd som kan bli mycket gammalt. Kvilleken i Norra Kvill här i Småland är beräknad till drygt 1000 år gammal, och med en omkrets på 14 meter. Har frukter/nötter som kallas ekollon.


Insekter, fjärilar och småkryp

Citronfjäril. Egen bild.



Citronfjäril (Gonepteryx rhamni)

Gul fjäril, hanen klargul och honan mer blekgul. Brukar vara bland de första fjärilar man ser på våren. 





Påfågelöga



Påfågelöga (Inachis io)

Tjusig fjäril med fläckar på vingarna som ska påminna om fläckarna på påfågels fjäderdräkt. Varför kallas fjärilen inte påfågelfjäder då? Bra fråga...


Nässelfjäril

Nässelfjäril (Aglais urticae)

Vanlig fjäril, förekommer inte bara bland nässlor. Även denna en tidig art på våren.



Tordyvel



Tordyvel 

Ett skalbaggssläkte. Finns flera olika arter, ex. skogstordyvel, fälttordyvel och sandtordyvel. Vanligen glänsande svarta. 


Trollslända

Trollslända 

Även detta ett släkte egentligen, men alla är lika till formen, färgen kan variera. 






Jaha, då hoppas jag att ni ägnar vintern åt att plugga på lite så ni har lite nya kunskaper om naturen tills våren kommer. Prov kan ordnas om så önskas! Puss & Kram!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar