torsdag 30 mars 2017

Nu tog det hus i helvete!

Nu jävlar kokar lavan i helvetets hålgångar för nu är kvinnan arg!

Flygblad. Från "Nordfront". Det var det som triggade min ilska.

Okej, att dessa inavlade kretiner existerar kan jag ju tyvärr inte göra så mycket åt eftersom det inte är lagligt att ta ens dessa av daga...! Men ni kan väl hålla er innanför ladans väggar och ge fan i att störa normalt folk!

"Repatriering av merparten av alla som inte är etniska nordeuropéer eller närbesläktade folkslag ska inledas så fort som möjligt. På humanast möjliga vis ska de återsändas till sina respektive hemländer eller närområden till dessa.

[...]

Med alla tillgängliga medel, på långt sikt, verka för att återta makten från den globala sionistiska elit som ekonomiskt och rent militärt ockuperat större delen av vår värld.

[...]

Vår massmedia ska ägas av medborgare i det Nya Norden. Utländsk såväl inhemsk media som agerar folkfientligt ska kunna förbjudas."

Är dina föräldrar syskon??

Hade Hitler varit igång med sin jävla folkslakt idag så hade du hållit i geväret. Du hade lugnt och stillsamt vridit på gasen. Sen hade du suttit med din familj på fredagen och ätit din inte särskilt nordeuropeiska tacos framför Let's Dance, utan fara för livet. Medan människor svalt ihjäl i lägret du styrde över, förutsatt att de inte blev brutalt och hänsynslöst mördade på allehanda sätt du kunde komma på.

Hitler skulle skicka alla judar till Madagaskar - sa han. Du påstår att du vill köra ut folk på "humanast möjliga vis". I fail to see the difference.

Vad är du för varelse som med gott samvete kan se hur människor lider? Som får psykbryt när du inte får säga "negerboll" men som gladeligen kastar ut en människa som flytt för sitt liv? Vad är det som har gått snett inuti dig för att du ska påstå att yttrandefriheten ska vara total (ja det stod också på flygbladet) men vill förbjuda media som inte tycker som du?

Jag står mållös inför dig. För jag vet att inget funkar! Jag kan ge dig all statistik, jag kan ge dig groteska bilder på utmärglade kroppar i Hitlers läger, jag kan ge dig hur mycket fakta som helst - men på dig biter inget. Du är så verklighetsfrånvänd att inte ens det du ser med egna ögon kan övertyga dig.

Det går kalla kårar längs min rygg när jag tänker på alla underbara människor jag har träffat, som enligt vissa inte bör få finnas. Mannen som jobbade för röda korset med att hjälpa gravida kvinnor och deras barn, som fick fly med sin familj för att de hotades till livet om han inte slutade hjälpa. Pojken som blivit smugglad genom öknen för att hans familj dödats. Mina underbara tjejkompisar som alltid fanns där för mig. Den där flickan som var så förtvivlad för att ingen förstod vad hon sa i skolan - och som grät och kramade mig när hon flyttade för att jag hade försökt prata med henne fast vi inte förstod varandra.

På vilket sätt har DU mer värde än dessa människor? För att du är vit? Grattis din jävla idiot, det är inget privilegium vissa utvalda får, du bara råkade födas i den delen av världen. Att vara nordeuropé är inget jäkla pris du har fått för att du är på något vis överlägsen, det är en ren slump.

Kom ner på jorden och ta av dig skygglapparna. Världen är större än du tror.

tisdag 28 mars 2017

Psykbryt - koffeintriggad utrymmespanik

Konstig rubrik... ah well.

När jag först skapade den här bloggen var tanken att den skulle handla om att anpassa livet till en liten bostadsyta - och jag var väldigt entusiastisk.

Meeen så kommer dagar då jag får panik över hur liten yta jag har. Oftast kommer dessa panikutbrott om jag fått i mig aningen för mycket koffein... men detta är ett seriöst problem!

Folk skrattar åt hur rörigt det är i min lägenhet - tack för den, jag mår redan dåligt över detta, sluta tjata för helvete - men det beror till stor del på ett överhängande problem: jag har ingen förvaring! Att lägenheten är liten kan jag väl stå ut med, men den är sjukt dåligt planerad när det gäller förvaring. Garderoben var förvisso större från början men det beror på att ettorna i detta hus inte hade egen dusch från början (några har tydligen fortfarande inte, duschrummen i våra sjukt läskiga källare används fortfarande), så när de byggde in duschen kapade de halva garderoben. Detta gav mig en helt underbart stor och rymlig dusch - men en pytteliten garderob som enda förvaringsutrymme.

"På en pytteliten bostadsyta"
Att det är rörigt i min lägenhet beror till stor del på att jag helt enkelt inte har någonstans att göra av allt! Även när jag har städat noggrant är det fortfarande lite rörigt, men eftersom jag inte har något vettigt förvaringsutrymme blir saker tvungna att ligga framme. Jag kan inte städa undan allt, för jag har ingenstans att städa undan det!

Den lilla garderob jag har går åt till kläder och dammsugaren. Jag har försökt göra vad jag kunnat för att organisera, men vissa saker har jag enormt svårt att bli av med. Jag har exempelvis inte plats för alla mina böcker då halva bokhyllan måste gå till förvaring av allehanda småsaker. Jag har heller inte plats för alla kläder i garderoben då en del av utrymmet måste gå till förvaring av städprylar.

Självklart kan jag erkänna att jag är en smula lat och dålig på att städa, men hur jag än gör när jag väl tar tag i skiten, blir det inte helt optimalt. Jag tänker konstant på hur jag ska göra för att underlätta och optimera, men om jag inte ska installera en loftsäng och/eller något slags gigantiskt hyllsystem längs varenda vägg... så kommer problemen förmodligen inte försvinna helt så länge jag bor här.

Flytta? Alltså, jag har ingen enorm inkomst, och det absolut mest förlåtande med denna låda är hur pass billig den är. Jag har tekniskt sett råd att flytta, men det skulle innebär att jag fick dra in på mitt liv - dvs. inte ha råd att göra roliga saker på min fritid.

Jag kommer under våren att försöka rensa lite, en del grejer kan jag säkert rakt av göra mig av med. Kanske gör det någon nytta - men utöver det är jag ganska begränsad.

Mitt liv i en låda...

lördag 18 mars 2017

Trött på att tjata om detta - slöjan

Världen tröttnar visst aldrig!

Nu är det uppe igen. Slöj-debatten. Jag tänker inte göra något långt inlägg om detta, för jag är - som rubriken indikerar - trött på att tjata om det här. Så detta blir väldigt kort och koncist.

RELIGIONSFRIHET 
Hater's gonna hate!
betyder att man har rätt att tro på vad man vill.

DET GÄLLER
samtliga religioner - annars är lagen meningslös. 

ATT TVINGA 
en kvinna bära slöja mot sin vilja, är förtryck.

ATT TVINGA 
en kvinna att INTE bära slöja när hon vill göra det, är förtryck.

LÅT KVINNORNA TALA
för sig själva. Säger de att de vill ha slöja - tjafsa inte emot.

SLÖJAN BLIR ENDAST ETT PROBLEM
när de som inte vill bära den tvingas göra det ändå.

OM NÅGON 
försöker tvinga på dig slöjan, då är det ett problem.

OM DET INTE 
ligger till på det viset...

LÄGG DIG INTE I
andra människors val. 

ÄR DU INTE TILLFRÅGAD I ÄMNET
så ge fan i andra människors kulturer. 

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER
gäller alla människor.

ALLA.
Inte bara ett fåtal av dig utvalda. 

onsdag 15 mars 2017

Lättretade svenskar - den här gången kaffe

Alltså jag gillar ju Sverige och så, men ibland tycker jag att vi svenskar är så löjliga att det blir skrattretande!

Den här gången har vi visst plockat fram våra högafflar och riktat dem emot Ica! Varför? För att Ica väljer att sluta sälja kaffe av märket Gevalia. Varför? Ja, för att de menar att Gevalia höjer priserna medan de minskar storleken på sina förpackningar och inte erbjuder något annat som gör prishöjningen rimlig.

Jag skiter fullständigt i det. Jag köper Arvid Nordqvist.

Men den här nyheten hamnade på Omni.se, och det delades sedan på deras facebooksida. Och det är så hysteriskt kul att läsa kommentarerna!
Folk blir så fruktansvärt upprörda! Vissa av kommentarerna är nästan aggressiva! Antingen försvarar man Ica eller så hatar man Ica och tänker fan byta butikskedja nu. Jag tog mig friheten att visa några av kommentarerna här - utan namn givetvis.

"Bra ICA. Det är ju inte ens gott. Mer plats åt gott, prisvärt kaffe!"

"Då får jag handla kaffe på Willys och då blir även andra varor handlade där! Man vill ju helst handla i EN butik!"

"Dags att hitta en ny matvaruleverantör!"

"Ja då lär man väl handla nån annanstans då."

"Men det är ok att rika icahandlare bara blir rikare och rikare"

"Dom ska väl göra mer plats till sitt eget skräpkaffe"

"Gevalia är ett riktigt skräpkaffe så det är ingen förlust."

"Typiskt ICA att bidra till att INGEN förutom dom själva ska tjäna pengar. [...] Nu bryr jag mig inte alls om Gevalia vilket ändå är ett skräpkaffe. Men själva inställningen som ICA visar får en ju att vilja kräkas."

Alltså... seriöst Sverige. Det är kaffe. Inte syre. Är man så enormt petig med sitt kaffe så borde man kanske inte ens dricka Gevalia, utan köpa kaffe på specialiserade butiker. Och sen blir jag så förstummad över att folk blir arga när Ica gör saker till fördel för företaget. Tror ni att Ica är en verksamhet som bedriver välgörenhet? Att det är lugnt om de bara går plus minus noll? Ica är ett privat företag, inget som ingår i den offentliga sektorn. Självklart vill de gå med så mycket vinst som möjligt, det är så företag funkar!
Vill man inte stödja Ica då, så visst, men vilket företag du än går till fungerar på samma sätt; man vill göra vinst.
"Ja men Ica tjänar så mycket redan så de kan gott leva med att inte tjäna så mycket på kaffet!"
Varför? Jag jobbar på en restaurang, och bara för att vi har en flankstek som kostar ca 300 kr, det gör ju inte att vi bjuder alla på kaffe. Alla varor ska ju helst säljas med vinst, annars vore det rätt meningslöst att driva ett företag.

Ska du byta matvarukedja för att de tar bort EN sak du brukar köpa, då har du nog djupare problem. Var inte så jäkla inrutad, testa lite andra sorter innan du springer gråtande ut ur butiken.

Eller för all del, spring ut om du vill. Jag tror nog att företaget överlever den förlusten. Och snälla, fortsätt skriva arga kommentarer. Det är så underhållande!

torsdag 2 mars 2017

Fössta tossdan i mass - utom i Vimmerby

Smålands inofficiella nationaldag. Fössta tossdan i mass. 

För er som inte fattar så är detta en slags ordlek som anspelar på den småländska dialekten, där "rs"-ljudet i första, torsdag och mars istället blir ett "ss"-ljud. 

Det finns bara ett litet problem. 

Vi i Vimmerby snackar inte småländska. 

Detta är ganska sjukt egentligen. För många är det trakterna runt Astrid Lindgrens hem som ÄR Småland. Allt som berör Astrid är jäkligt småländskt. Men hon - liksom alla människor i den här trakten - pratar inte småländska. 

Vad pratar vi då? Jo, nån slags hitte-på-dialekt som liksom hamnar mellan småländska och östgötska. Och den här dialekten har dessutom långsamt börjat dö ut. Vi 90-talister har så smått börjat tappa vårt typiska "Vimmerby-mål". Min mormor är den enda i min släkt som verkligen har kvar sin dialekt. Min mamma och hennes syskon har några få spår av den i sitt vardagliga språk - och vi, deras avkommor, har i princip ingenting. 
Jag var på en krog i Linköping en gång för typ 100 år sen, och jag nämnde för en kille där att jag var från Småland. Hans första kommentar var "men du pratar ju inte småländska". Jag frågade honom vad jag pratade på för dialekt då - varpå han svarade "du pratar ingenting". Jag är tydligen dialektlös. 

Jag tror att det helt enkelt beror på att Vimmerby ligger så nära gränsen till Östergötland - men inte tillräckligt för att vi ska prata Östgötska. Och det roligaste är att man behöver inte åka många mil för att komma till andra dialekter. Rakt norrut - ca 3-4 mil - har vi Kisa, och där pratar man en svag Östgötska. Åker vi söderut börjar vi höra något mer klassisk småländska redan i Målilla - också det ca 3 mil från Vimmerby. Rakt Västerut hinner man väl kanske till Nässjö ungefär, då kommer det också lite småländska.
Ja, och västerut har vi Västervik men de har också en lite hitte-på-dialekt som inte är helt samma som Vimmerbys. 

Summa sumarum: Vimmerby är en slags krater var småländska och östgötska möts och bildar nåt helt annat. 

Vad är det då som utmärker Vimmerbys dialekt? Ja, för det första är det vår tendens att byta ut r mot w. Istället för "rätt" säger vi "wätt". Och att i tid och otid byta ut a mot e. L-en ska dock vara jävligt runda, precis som i östgötska. 

Apropå maraton:
Ska di springe den långe vägen? Dä klarer di aldri. 

Apropå kosläpp på våren:
Di släppte ut kossera igår, di såg wätt gla'a ut!

Apropå småsår man inte kan låta bli:
Jag blir ga'arn, jag har en wuge ("ruga") som ja inte kan låte bli o pille på!

Ja, nu ska det ju återigen nämnas att det endast är den äldre generationen som fortfarande pratar såhär. Men visst låter det tjusigt? 

Vi yngre har väl börjat närma oss någon form av rikssvenska. Lite trist, kan jag tycka, dialekter är ganska charmigt. Men å andra sidan så kunde det ha varit värre. Hellre dialektlös än prata skånska som är så jäkla skånsk att den nästan är dansk. 

Men jag hoppas att ni "äkta" smålänningar har haft en trevlig nationaldag. Vi vanliga får vänta till juni. 

Puss och godnatt!