onsdag 16 augusti 2017

Retroaktiv uppfostran

Ja, det är lite hårt kanske, men bevisligen behövs det. Något jag är fruktansvärt trött på är folk som inte besitter vanlig enkel hyfs och folkvett. Så här kommer lite pointers med saker som jag tycker vi alla kunde komma överens om att jobba på:

Håll vad du lovar
Ett löfte är ett löfte. Punkt slut. Givetvis finns det giltiga orsaker till att man inte kan hålla sina löften; det kan vara nödsituationer, oväntade saker som tveklöst måste prioriteras... men i alla generella fall ska löften hållas. Inget snack om saken.

Säg inget du inte kan hålla dig till
Oavsett om det är ett löfte eller inte: har du sagt något, så håller du dig till det. Har du bestämt en tid med någon, så är du där i tid. Har du sagt att du ska fixa en sak, så fixar du det. Är det så att du inte är helt 100 på att du kan hålla dig till ett åtagande, så säg det direkt. Enkelt folkvett.

Tala klarspråk
Är du arg på någon, så säg det, istället för att gå och älta. Vill du något, så säg det, istället för att gå och sukta. Du skapar bara onödiga missförstånd om du går runt och tuggar. Ut med språket, och var ärlig.

Exkludera inte dina vänner
Ska du ha en fest som du vet att en vän inte kan komma på; bjud personen ändå. Ska du göra något som du vet att en vän inte är intresserad av att följa med på; fråga ändå. Det är lite jäkla omtanke. Bara för att en person jobbar eller dyl. vill hen säkerligen gärna bli tänkt på.

Visa ömsesidigt intresse
En relation mellan två människor ska inte bara gå åt ett håll. Om du konstant blir uppmärksammad av en person men aldrig ger något tillbaka, så är du inte en vän, du är en parasit. Om du konstant uppmärksammar någon som aldrig ger något tillbaka så är du inte en vän, du är en betjänt. Det ska inte vara en person som ringer varje gång. Det ska inte vara en person som hittar på saker hela tiden. Om du inte visar intresse så signalerar du att du helt enkelt inte har något.

Informera
Blir du sen? Ring! Får du förhinder? Ring! Är du fruktansvärt upptagen och kan inte svara i telefon just då? Skicka ett jävla sms och skriv att du hör av dig sen (men bara om du faktiskt tänker göra det, jag hänvisar till punkt två). I de allra flesta fall tar såna här enkla meddelanden max 2 minuter att slänga iväg. Det har du förmodligen tid med. Att bara utebli är ett enkelt sätt att göra sig av med vänner.

Skrota dåliga ursäkter
Har en del att göra med punkt ett och två. Rensa ut vad som är giltiga skäl, och vad som är dåliga ursäkter. Hänt någon/dig något? Giltigt skäl. Oväntat mycket trafik eller vägarbete? Giltigt skäl. Blivit sjuk? Giltigt skäl. Glömt bort? Dålig ursäkt. Tagit fel på dag? Dålig ursäkt. Tidsoptimism? Dålig ursäkt.
Sammanfattningsvis: saker du själv inte kan påverka (på riktigt alltså) är giltiga skäl. Saker som beror på dig själv är dåliga ursäkter.
(Fotnot: Givetvis kan alla glömma osv., it happens. Men om det händer gång på gång är du ett nonchalant rövhål.)

Kompromissa
En av nycklarna till att komma överens med andra människor är förmågan att kompromissa. Särskilt när det gäller personer du helst vill behålla i ditt liv. Man är fler än en person i en relation, och man måste ta hänsyn till andra än sig själv. Du vill äta vid 18 och din vän vid 19? Möts på halva vägen och ät 18.30. Du vill ha svamp i maten men din vän avskyr svamp? Lägg svampen bredvid, alt. lägg i stora bitar som är lätta att peta bort. Simpelt, men ack så viktigt.

Visa lite basic respekt
Vänner emellan är man ofta rätt taskig mot varandra på skoj, men det betyder inte att man kan bete sig riktigt hur som helst. Om en person har avsatt tid för att träffa dig så gör du bäst i att dyka upp; det är sjukt respektlöst mot personen och dennes tid att banga ur i sista sekund. Om en vän berättar ett seriöst problem för dig så lyssnar du, och du tar det på allvar, hur löjligt du än tycker att det är. Common sense!

Ingen är perfekt! Alla har vi brister vi måste jobba med, och ibland blir det fel. Men om det blir fel och man gör ett misstag så får man helt enkelt bita i det sura äpplet, be om ursäkt och försöka bättra sig. Så kan vi komma överens om att vi jobbar lite på detta? Världen skulle bli lite trevligare då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar