torsdag 30 juli 2015

Nu får man väl ändå vuxenpoäng!

Jag har nu för första gången bokat tvättstugan. Och inte nog med det... jag har bokat den mellan 10.00-14.00 på en lördag! 

Ja, jag ska byta mina lakan idag, och då insåg jag att lakan tar jävligt stor plats i tvätthögen... alltså måste jag tvätta lite för att få undan det. Så nästa lördag (alltså inte nu på lördag) ska jag tvätta. Jag hade hemskt gärna gjort det tidigare, men pga en kombination av illa passande jobb-tider, och att allt innan var upptaget... ja, så det får helt enkelt bli då. Förutsatt att jag inte vill gå upp kl 6 på morgonen för att tvätta. Konstigt nog är nästan alla 6-10-tider helt lediga. Undrar varför...

Jo just det, för att det är onaturligt att gå upp så tidigt. That's why!


Ja, och det känns väl inte som världens roligaste grej att göra på något så sällsynt som en ledig lördag, men vafan... bokar man stora tvättstugan så finns det mer än en maskin att använda, vilket innebär att jag kan köra åtminstone två maskiner samtidigt, och då bör det ju inte ta så lång tid. Så säg att jag går ner så jag är där vid 10, kör två maskiner samtidigt (vilket tar ca 1 timme), sen går ner och lägger den tvätten i torkskåp/torktumlare, medans jag kör ännu en maskin...
och x = y² / 7 = √58...........


ja, när man räknar ihop allt så borde det inte ta mer än tre timmar, allt som allt. För då har jag dels hunnit med två timmars maskinkörning, och dessutom en extra timmes marginal till... ja, plock och städ och tork, typ.

Nu tycker jag att jag förtjänar åtminstone två vuxenpoäng!

onsdag 29 juli 2015

Ordning och reda, och översvämning!

Jaha, idag har jag varit en runda på Ikea. Och långsamt börjar det bli ordning och lite mysigare här inne. Har en liten hylla i hallen (som var smalare än jag hade trott, men jaja, den är i varje fall inte i vägen), har riktiga tallrikar (ja, jag har ätit på papp-tallrikar i två månader), och jag har flyttat om i köksskåpen så jag får mer plats både på den lilla bänkyta jag har, och även mer organiserat i skåpet. Införskaffade en klappstol som jag kan ha ihopvikt i mitt lilla lilla kök, o när jag behöver nå de översta hyllplanen, så tar jag den istället för att gå och hämta min hall-pall.

Hall-pallen har för övrigt fått sig en liten dyna, för att riktigt markera att den ska man sitta på. Så jag jobbar på att få ordning.

MEN det har ju hänt andra saker idag!

En smärre monsun har dragit över vår lilla stad, och skapat kaos! Blixtar och dunder, och ett regn som jag aldrig har sett maken till. Nu är det översvämningar lite varstans... vi i 9an har lyckligtvis klarat oss relativt lindrigt, vi har inte särskilt mycket vatten. Dock har stackarna i 7an det desto värre. Deras ingång är blockerad av en mindre sjö, och nedanför deras källartrappa kan man bada fötterna, hela vägen bort till tvättstugan.

Solariet runt hörnet har också fått översvämning, hörde några gubbar prata om att brandkåren var där. Och jag kan bara tänka mig hur det ser ut i andra delar av stan. Vi ligger ändå på en liten höjd, det är bara så att människan som byggde detta hus var lite korkad, som 1) inte drog nog med brunnar 2) byggde ned garage och liknande i små sänkor, där vattnet självklart rinner ner. Hade nog varit smartare att göra huset lite högre och låta det vara på platt mark istället.

Så här utanför råder full verkstad, där vaktmästaren och trädgårdsmästaren + några hjälpsamma hyresgäster är i full färd med att sopa och skyffla vatten.

Så vi kan nog lugnt konstatera att den där "kanonsommaren" som meteorologerna förutspådde i våras, INTE dök upp.

Tror jag ska gå ner i källaren en gång till för att verkligen säkerställa att mitt förråd är torrt. Ciao!

måndag 27 juli 2015

Inte litet nog

Sitter och kollar på Ikea igen... ja, jag försöker hela tiden hitta smarta lösningar för att få ihop mitt mycket lilla hem. Ja, och man får ju alltid höra hur bra Ikea är för att de tillverkar mycket för små bostäder...

Men uppenbarligen är det en definitionsfråga vad som är en liten bostad. För i så fall är ju min bostad inte bara liten, utan minimal! Ja, för Ikeas möbler är säkert anpassade till små lägenheter - om man med små lägenheter menar minst 40-45 kvm. För min lilla etta på 26 kvm kräver VÄLDIGT små och smidiga möbler, och så små möbler finns knappt att tillgå. 

Största utmaningen är ju som alltid förvaring, och ordning o reda. Granted, nu är inte jag världens mest ordningsamma person, och har jag tagit ut ett klädesplagg ut garderoben för att prova det, så kan man ju lägga tillbaka det direkt om man inte ska använda det - istället för att slänga det i den redan enorma högen på sängen. Ett annat problem i samma område är vad man ska göra av kläder som är använda - men ändå kan användas igen. För jag vill inte lägga in dessa kläder i garderoben bland helt rena kläder, det känns liksom inte helt fräscht, även om plagget egentligen inte är smutsigt eller ofräscht. Jag ska ärligt säga att sedan jag flyttade hit - vilket är drygt två månader sen - så har jag inte varit i tvättstugan en enda gång. Jag har ju inte direkt nån brist på kläder, så jag har inte behovet av att gå ner och tvätta en gång i veckan (eller ens en gång i månaden, uppenbarligen). 

Så det är lite knepigt att veta vart man ska göra av kläderna som är använda, men kan återanvändas. Jag har redan satt upp krokar, såna man hänger över dörren, både på insidan och utsidan av garderoben, men krokarna räcker inte till. 

Dock så har jag bestämt mig för att jag måste bli lite mer strategisk bland mina kläder. Så till hösten ska det bli en rejäl rensning. Jag rensade vid flytten, men jag har insett att jag kan nog dra åt remmen ännu hårdare, och få ut lite mer grejer som jag ju trots allt sällan eller aldrig använder. Dessutom ska jag börja säsongsanpassa garderoben mer. Så nu till hösten kommer det mesta av mina mer somriga plagg - dvs. typ korta kjolar, korta toppar, shorts - åka ner till förrådet, för att göra mer plats åt säsongsenliga kläder såsom tröjor, jeans, ponchos och koftor (givetvis med undantag för bastoppar och enstaka festplagg). Dels är det ju ett ypperligt sätt att få mer plats i garderoben, dels; tänk vad kul det kommer bli sen till våren när man plockar upp sommargarderoben och hittar grejer som man under vintermörkret glömt bort att man hade!

Hur som helst...

Har bestämt mig för att införskaffa en sån där smal variant av Ikeas bokhyllor. Den passar utmärkt i min mycket pyttiga hall, och även om den är liten så finns det många hyllplan, och det blir ett jättebra ställe till... tja, vad som helst! Skor, accessoarer, övriga småprytlar... Enda frågan är om man ska ha vit eller svart hylla... svart stämmer överens med mina andra möbler, men vitt är luftigare... livet är full av mariga val, som sjöhäxan sa. 

Ska titta en stund till på Ikea, och försöka hitta inspiration. Sen måste jag väl sova lite också (kaffe-drink efter jobbet var kanske ingen skitbra idé...)

Natti!

onsdag 15 juli 2015

"Där det finns en eld, där finns det ett hem"

Så sa Ronja Rövardotter när hon och Birk Borkason satt vid björngrottan och tuggade i sig bröd.

Ja, nu har ju jag förvisso ingen eld i mitt hem... MEN!

Jag har äntligen taklampor! En i hallen och en i rummet. I köket finns ännu ingen, men det är i alla fall en början.


Den till vänster är lampan i rummet, en klassisk taklampa med textilskärm.

Den till höger är en modern variant, ett s.k. lampgaller. 

Båda är köpta på Clas Ohlson, kostade allt som allt 356, respektive 396 kr. Eller ja, plus då de två kontakterna som behövdes till takfästet - för det ingick inte, till min stora förvåning. Så 78 kr för två såna då. 

Hur som helst, nu sitter de, och det kändes himla skönt att komma hem efter jobbet och inte behöva dra fram mobillampan, utan bara kunna trycka på en lampknapp. 

Tänkte först köpa en svart taklampa till rummet, men jag kom återigen in på ljus-tänket. Jag har redan ganska mycket svart här inne, och även om det är snyggt, så slukar det ljus. Min tanke var att en vit lampa skulle kännas lite luftigare. Dock är det väldigt enkelt att byta tyg på den här lampan, så skulle jag få för mig att vilja ha nåt annat, så är det lätt ordnat. Man får inte vara dum!

...nackdelen med en taklampa var ju att röran i lägenheten blir mycket mer framhävd. 

Jaja. Dessutom har jag skaffat en annan liten sak som jag tycker hör hemma i ett hem.

En termometer!

Innan har jag ju kört på den enkla stilen att öppna dörren och sticka ut en arm för att känna hur varmt/kallt det är, o det går ju an på sommaren, men när temperaturen sjunker, då är det nog ganska skönt att kunna få ett hum om värmen utan att för den skull behöva sticka ut näsan. 

Så jodå, mitt hem växer. Om än lite långsamt, så går det framåt. 

Just nu sitter jag och funderar på en större skohylla... den jag har fick jag av farsan, och det var en mycket simpel - och ful - skohylla vi köpte att ha precis innanför dörren för att undvika att det blev skitigt på golvet i hallen. Så, nu innan läggdags ska jag lägga mig och kolla lite på ikea för att se vad man kan hitta... undrar om det finns nån med tre hyllplan. Det skulle behövas!

God natt!

lördag 11 juli 2015

Knäpp-förklarad...

...är väl vad jag lär bli efter detta inlägg.
Hösten 2014

På sätt o vis längtar jag lite till hösten.

Ja, tro det eller ej. Men när jag tänker på det så är hösten rätt mysig. Man drar på sig en snygg jacka och en fin mössa när man går ut, man sitter inne och tänder ljus, hela världen liksom går till ro... sommaren känns så hektisk! Det är varmt, luften är tung, hela naturen liksom vibrerar av aktivitet... och allt blir så stressat, för att man ska hinna klämma ut så mycket som möjligt utav den här årstiden.

Visst ska jag också njuta av sommaren så mycket jag kan, men jag har inget emot tanken på att det blir höst. Just nu går allt i naturen på högvarv, så när hösten kommer känns det som att allt saktar ner lite. Dessutom försvinner all den här pressen på att så fort solen sticker fram så ska man vara ute och sola och motionera och grilla och spela kubb och fan o hans moster... framför allt för mig som jobbar hela sommaren och inte tar semester, blir pressen enorm att få ut så mycket som möjligt av mina lediga dagar. Jag får liksom aldrig en chans att ordentligt slappna av.

För att inte tala om jobbet! Det är superkul när turistsäsongen drar igång i vår lilla stad, och det myllrar av liv, och vi som jobbar på den här fantastiska restaurangen/hotellet, får mycket mer att göra. Men efter en sån period är det skönt när hösten kommer. Brasan i restaurangen tänds, stammisarna kommer tillbaka med igenkännande leenden på läpparna...

Höst innebär ett lugn! Så när sensommaren går mot sitt slut, och oktober nalkas... då kan hela världen liksom få sjunka tillbaka och pusta ut, och förbereda sig för en lång dvala.

Men ja, sen kommer ju vintern, o jag har inget emot den heller, men man vet ju att fram i mars så kommer man börja gnälla över att vintern är för lång och att man vill ha vår och sommar.

Cirkle of life, you know!

torsdag 9 juli 2015

Att aktivt göra ingenting

Efter en rörig dag på jobbet... rullar ut yogamattan på golvet i min lilla låda (jodå, jag såg till att jag skulle ha plats till sånt), ställer mina ljuslyktor på golvet bredvid mig och tänder upp, tänder även oljebrännaren med lite lavendelolja. Sen sitter jag där. Sitter inte särskilt länge, och jag är inte helt tom på tankar som man ska vara enligt konstens alla regler, men jag sitter bara. Jag rör mig inte, jag tänker inte sådär supermycket. I öronen har jag min utvalda meditationsmusik (lista kommer nedan för den som vill ha tips).

Det tar inte bort all stress från dagen, men den tar bort en hel del. Nu efteråt tänker jag inte så mycket på det längre. Kommer det nån tanke om det så liksom bara flyter det bort. Och jag är mycket lugnare. Detta positiva lugnet kommer av att sitta på en yogamatta, med tända ljus, rogivande doft, musik... i 15-20 minuter.

Detta är ett hett tips från coachen i lådan: Gör detta lite då och då. Ju oftare man gör det, desto längre kan man hålla på utan att bli rastlös, man blir även bättre på att tömma huvudet på tankar. Och man måste inte sitta som en kringla, man måste inte ha händerna på knäna, man måste inte blunda, inga särskilda fingrar måste nudda varandra... sitt bekvämt, du ska kunna vara avslappnad.

Sätt igång! Här kommer min musik-lista (en del innehåller sång, men mycket är instrumentalt):

Fairytale - Enya
Tea-House Moon - Enya
A moment Lost - Enya
Caribbean Blue - Enya
Last Time By The Moonlight - Enya
The Memory of Trees - Enya
From where I am - Enya
Watermark - Enya
Yiruma - River flows in you
Embrace - Harvey Summer
Sunrise - Iberis & Eguana
Sogno - Andrea Bocelli
Naruto Shippuden ost - Yukimaru & Guren
Perfect Day - Miriam Stockley
Swimming - Spirit Stallion of the Cimarron Soundtrack
I am Forrest - Forrest Gump soundtrack

Brukar även köra med naturljud. Såna finns i drivor på youtube, det är bara att söka på det du vill ha. Klassiska exempel är Ocean Waves, Forrest Sounds, Nature Sounds, Rain and Thunder sounds. Finns både kortare varianter, och såna som varar i timmar om man är lite mer hard-core.

Good luck and may the force be with you!

tisdag 7 juli 2015

Workout

Yep, idag har jag varit lite duktig (skrev fel först o av nån anledning blev det "luktig", men med tanke på omständigheterna så stämmer nog även det ganska bra...) och tränat!

Nice, huh?
Kolla på mina små små biceps!
Inte sådär supermycket, men tillräckligt för att bli lite svettig. Tog en promenad, sprang lite i trappor, o körde lite allmän styrketräning här hemma i lådan. Man ska aldrig underskatta en gym-boll!

Och sen är det ju en annan sak som är lite roligt med att träna. Rumpan blir så himla snygg i ett par träningstights!

fredag 3 juli 2015

Värmekänslighet och ilske-paradox

Värmekänslighet

Det är inte ofta jag inte pallar med att jobba. Jag ser mig själv som ganska stark på det sättet. Jag har klarat att jobba med bakfylla, med feber, extrem hosta... ja. Men något som jag INTE klarar av, det är värmen.

Idag har vi haft värmerekord. Att gå på jobbet i svarta långbyxor, skjorta och långt svart förkläde, det är inte nyttigt. Jag har alltid varit värmekänslig. Lågt blodtryck ligger i släkten, och oförmågan att klara värme har jag ärvt efter mor (farsan har nämligen inga problem alls med det, han knäpper upp skjortan och sen funkar han som vanligt). När hettan nådde sin höjdpunkt, då brast det. Kollegornas prat blir till ett surr, jag blir yr, jag ser lite suddigt, kroppen blir matt, jag mår illa, panikgråt i halsen... gick ner och la mig på det kalla golvet på personaltoan + duschade fötterna i kallt vatten. Efter att ha legat en stund kändes det bättre, men så fort jag reste mig så snurrade det igen.

Hovmästaren konstaterade att jag gjorde bäst i att gå hem. O det liksom skaver lite i mig varje gång jag gör det. Det är en sak att sjukanmäla sig helt, men att gå till jobbet, o känna att man inte pallar, det är för mig jävligt jobbigt. Jag har alltid haft lite svårt att acceptera mina egna svagheter. Och att vara så svag emot väder, det känns rentav ynkligt.

Men hem gick jag. O nu ligger jag naken i sängen med fläkten på full effekt. Mår fortfarande lite illa, o huden är klibbig, men jag kan åtminstone ligga stilla...

Och så var det ilske-paradoxen...

Visst är det intressant. Man är inte sur. Men så fort nån annan säger nåt i stil med "vad sur du är", då blir man ju det! Jag kan vara på hur bra humör som helst, men så fort någon annan påstår att jag är tjurig, arg, eller dylikt, DÅ blir jag arg! Just för att jag blir arg över att andra människor försöker tala om för mig vilket humör jag är på. Don't do that! Att fråga om jag är sur, det är okej, för det är inte ett antagande. Att bara bestämma sig själv för att jag är sur, det är inte okej. Själv försöker jag undvika att göra såna antaganden, just för att jag vet hur mkt det irriterar mig själv. Då är det bättre att fråga lugnt och stilla om det är något som är fel. Då får man ett mycket ärligare svar - och kanske en förklaring på varför personen ev. fräste lite åt en. Kan ju ha varit nåt så enkelt som att den har sovit dåligt. 

Varför tänker folk inte innan de öppnar munnen?

Hade nog behövt få i mig näring... har inte ätit på 7 timmar, och då åt jag bara två korvar, o det är det enda jag har ätit idag. Men jag har varken matlust, eller ork till att fixa nåt. Suck.