torsdag 28 maj 2015

Förvaringsproblem och loppisfynd

Det går framåt i min låda. Har äntligen fått in de sista två hyllplanen i min bokhylla. Det var nämligen så att några av de där metallgrunkorna som hyllplanen vilar på, föll bort i flytten, men lyckligtvis fanns en exakt likadan hylla nere i mitt källarförråd, som jag fick behålla, så jag tog några metallgrunkor därifrån och satte i min hylla. Perfekt!

Men några små problem återstår... o det största är förvaring. 26 kvadratmeter, och en liten garderob, med en klädstång och två hyllplan... och eftersom jag är ganska kort så har jag liite problem att nå det översta ordentligt. Det blir ungefär såhär...
   
(Jag har ganska mycket kläder...)

Men lyckligtvis känner jag vaktmästaren lite, då han och min far är gamla kompisar. Mötte honom utanför huset för en liten stund sen, och vår konversation gick ungefär såhär...

"Jag: Hur mycket ska man muta dig för att få ett till hyllplan i garderoben? *blink blink*
Vaktis: *flin* Det ska jag nog kunna ordna nån gång nästa vecka."


Ja, för ett hyllplan till hade varit mycket bra! Tanken var - och är fortfarande - att jag ska ha små fina lådor att lägga underkläder och sånt i, eftersom jag inte har några "riktiga" lådor. Men båda mina hyllplan blev fyllda ganska snabbt... så mycket jag nådde åtminstone.

Och mina loppisfynd...

Jo, min mamma har ju varit på besök i ett par dagar, och hon är väldigt förtjust i loppisar (jag med, men inte till den grad som hon är...), så vi har varit runt lite. Och jag har hittat två riktiga bok-fynd!


Till vänster har vi en inbunden version av mästerverket "Alkemisten" av Paulo Coelho. En fantastisk bok med enormt djup och livsfilosofi. 

Och till höger, en riktig klassiker! "Jorden runt på 80 dagar" av Jules Verne. Superfin utgåva! Inte en skavank, och precis det utseende som en bok skriven på 1800-talet ska ha. Nu begriper ju givetvis jag med att just den här inte trycktes på 1800-talet, men den har rätt utseende! (Just denna trycktes 1977, ändå bra skick för att vara nästan 40 år gammal)

"Alkemisten" kostade 20 kr, och "Jorden runt [...]" kostade 2 kr!

Det var dagens inlägg! Puss hej!

måndag 25 maj 2015

Idealist-mammor

Var på ett köpcentrum idag. Och varje gång jag går till såna ställen så irriterar jag mig på samma sak: mammor och deras små barn.

Barnen skriker så det låter som att det pågår grov misshandel, mammorna växlar mellan trötta hyschande, och ren apati. Och jag - liksom många andra - störs något enormt av detta. Men då undrar jag...

Hur tänker dessa mammor?

För barn tycker inte att det är kul att gå i klädaffärer - i synnerhet inte när mamma kör slalom med king-size-barnvagnen mellan hyllor och hängare - och barn som har tråkigt blir griniga, och griniga barn blir ganska högljudda. Varför ska man då envisas med att ta med ungarna?

För jag undrar ju om mammorna heller innerst inne tycker det är en mysig situation, för hon lär ju vara ganska medveten om att andra stör sig på barnet, och hon får säkert en hel del sneda blickar och snörpta miner när hennes lilla knodd vrålar i vagnen.

Jag förstår idén - idealet - att man ska ta med sin söta lilla unge vart man än går, och det är ju mysigt att ta med sig sina barn på stan... men är det verkligen det? Att gå till ett mysigt café med barnen - fine, det brukar de ju kunna gilla, men shoppingrundor är inte kul i den åldern.

Får man dåligt samvete om man inte vill ta med sig barnen? Jag kan inte avgöra det, jag har inga barn och jag är väldigt tveksam till om jag någonsin vill skaffa några. Men jag kan ändå tycka att alla kvinnor som har barn kan skaffa barnvakt över dagen och ta en runda på stan - antingen ensam eller med vänner. Och jag tycker hon kan göra det med gott samvete. Barnen slipper släpas omkring i modebutiker, mamma slipper trötta skrik och argt gnäll, och andra shoppare slipper störas av det. Everybody wins! Man är inte en dålig förälder för att man vill ha en och annan barn-fri dag.

En utav dagens alla tankar.

söndag 24 maj 2015

Musiksverige

Att Sverige har varit en stor musiknation under många år är - åtminstone för dem som är insatta i ämnet - ingen nyhet. Abba är ju ett praktexempel på en svensk musikgrupp som skapade ett internationellt namn, inte minst med musikalen "Mamma Mia". Europe är ett annat bra exempel (en av mina personliga favoriter), och många stora artister har haft svenska låtskrivare och producenter.

Och nu tror jag att vi kan ha kommit in i ännu en riktig storhetstid! För tre år sen vann Loreen EUSC med "Euphoria", och ett rekord i flest tolvor någonsin. I år vann Måns Zelmerlöw med "Heroes", som blev en klar publikfavorit. Samtidigt har vi Avicii som ligger på topplistor i USA, och så vår aldrig sinande källa Max Martin som producerar musik åt bland andra Katy Perry och Ariana Grande.

Jag stod på den lokala puben igår när jag såg att Måns vann, och jag blev faktiskt lite paff! Inte för att han inte förtjänade att vinna, låten och framträdandet var bra, men för att det är ju inte länge sen vi vann förra gången. Jag är inte någon schlager-fanatiker, men som musiker tycker jag det är riktigt kul att se hur Sverige återigen blir en frontnation för musikskapande. I like it!

tisdag 19 maj 2015

All set!

Eller ja, nästan i alla fall.

Det har varit lite stiltje i bloggen, beroende på att jag inte haft något internet. Men nu är det igång!

Och det går framåt i min lilla låda. Fortfarande ganska rörigt, står lådor och kassar lite överallt... men det är på rätt väg. Förvaring är - som väntat - en utmaning. Har bara en garderob i lägenheten, och där ska ju kläderna vara i första hand. Men får även stoppa in lite andra grejer såsom dammsugare och strykbräda... lyckligtvis har jag ett förråd i källaren.

Börjar ändå känna mig lite hemma... har också insett att jag kommer bli tvungen att trotsa min lättsamma natur att vara lite... hm... mindre ordningsam, och försöka hålla det lite städat här. Lägenheten är liten, och oordning märks snabbt.

En utav mina viktigaste pinaler är mitt piano, och... jag tror faktiskt att jag har lyckats skriva en låt. Än så länge är det ju bara en melodi med ackord, men jag ska försöka få till en bra text. Melodin är trots allt det svåraste (tycker jag i alla fall, men det är väl en smaksak). Så fort låten är klar kommer den upp nånstans...

Mer uppdateringar med bilder osv. kommer också att dyka upp. Ikväll blev det bara en kortis.

Puss!

torsdag 14 maj 2015

Ready. Set. Go!

Inflyttningen har börjat! Det största sker på fredag, dvs på min officiella inflyttningsdag, men jag har redan varit inne och pysslat lite. Bland annat monterat upp TV-bänk och soffbord. Men soffbordet har även fått en liten make-over!

Tack vare mammas inredningstidningar fick jag lite idéer! Själva soffbordet var ett LACK från Ikea, som kostar 199 kr. Sen köpte jag ett smalt tygband och limmade längs långsidorna (kanske sätter fast längs kortsidorna också, men jag fick slut på band...). Sen har jag lagt på en glasskiva! Vad den kostade vet jag inte, för den var en inflyttningspresent från min "extra-familj" eftersom dessa kände glasmästaren i stan. Så när jag frågade fick jag ett brett flin och "Det ska du skita i!"

Här nedan kommer lite bilder på proceduren. Under glasskivan kommer det sedan att hamna foton, torkade blommor, skivomslag... ja, vad jag än känner för, och det lär varieras ofta! Från ett extremt mainstreem-bord till en personlig pärla!


Vanligt trälim + bomullsband.

Sitter och pillar för att få allt rakt...


Och här är slutprodukten!


Vid 9-tiden i morse. Jag har morgonsol!


Minns vad min mor sa när vi för länge sen pratade om flytt... "Det första du kommer märka är att allt kostar pengar!"
Ja mor, du hade alldeles rätt! Fan va pengar det går åt! Visserligen går det väl åt extra mycket i början, eftersom det ska köpas lite husgeråd... jag kommer ju inte köpa en skurhink i månaden, och en flaska Ajax håller ju ganska länge. Men i alla fall! *suck* 

Men trots det, så ska jag bannemig kosta på mig en flaska vin imorgon! Imorgon kväll ska det mesta vara på plats (förhoppningsvis), jag har tagit ledigt från jobbet för att kunna hålla på hela dagen så allt blir gjort, och på kvällen vill jag kunna sätta mig i lugn och ro och ta ett glas vin eller tre, och bo in mig ordentligt. 

Idag känns det för övrigt bättre än när jag skrev det senaste inlägget, men det kanske ni redan har räknat ut? :) 
 
Puss hej!

tisdag 12 maj 2015

Kalla fötter

Ja, du läste rätt. Jag som har varit så positiv och haft så många idéer... jag har fått kalla fötter.

Var inne i lägenheten förut och insåg att ett antal av mina planer är åt skogen innan jag ens har börjat. Fy fan va liten den är!!

Rummet är för fan inte mycket större än mitt sovrum som jag har hos farsan, badrummet får knappt plats med toaletten ens en gång, garderoben är så minimal så jag kommer få ha hälften av all förvaring ute på den knappa yta jag har att röra mig på, och köket räcker till att steka ägg och koka potatis, ungefär.

Jag har en sån fruktansvärd ångest just nu, och tårarna bränner i halsen... jag ångrar mig. Jag ångrar mig så mycket! Visst, förmodligen hittar jag ingen lägre hyra... men kunde det inte vara värt några hundralappar till för att kunna sträcka ut benen ordentligt?

Kanske är det en vanesak... men för tillfället mår jag så fruktansvärt dåligt, och jag känner att jag aldrig skulle ha tagit lägenheten. Och nu är det lite sent att ångra sig... även om jag skulle säga upp lägenheten nu så måste jag ändå betala hyra för uppsägningstiden.

Jag vet inte vad jag ska göra...

måndag 11 maj 2015

Ikea

Jahapp! Idag har jag alltså varit på Ikea och gjort av med pengar. Notan slutade på 1356 kr. På kvittot fanns...

En pall, en tv-bänk, ett soffbord, en klädstång, två duschdraperistänger, ett duschdraperi, två små kuddar, en toaborste, en vattenskrapa, ett set med kastruller, en stekpanna, en hög med påsklämmor, en diskborste, lite blandade köksredskap, skärbrädor... ja, o säkert en del prylar som jag har glömt bort.

Hur som helst så är jag rätt nöjd. Visst blir man fattigare, men det är ju så det kommer bli att bo i egen lägenhet. Imorgon får jag nyckeln (!!!) och då ska jag börja ställa in lite grejer. Känns... ganska läskigt!

Dessutom ska jag hämta en hylla imorgon. Facebook är en förbannelse på många vis, men det finns vissa grejer som det sociala nätverket är riktigt bra till! De allra flesta orter har ju någon form av köp- och säljsida via facebook, även vi. Hade tänkt köpa en hylla till badrummet på Ikea, ca 1 m hög, tre hyllplan, 199 kr. Men så var det en tjej som la ut en likadan hylla, med den skillnaden att den var 140 cm hög, dvs. ett hyllplan till - för 100 kr! Taget!

Men det får vara en början. Har redan kommit på lite mer småprylar som jag nog kommer behöva/vilja ha, men jag försöker att inte stressa...

Så för att sänka stressen tog jag och farsan en liten tur ut till landsbygden.




Man får passa på att njuta när vädret är fint! Puss!

söndag 10 maj 2015

Viktminksning

Jaha... jag har gått ner i vikt!

Okej, jag har försökt dra ner lite grann på kolhydraterna till vardags och jag har börjat ta avsevärt fler promenader (vilket även beror på att det ar blivit ordentlig vår, och det är skönare att promenera då). Och vad gäller viktminskning så var det något jag mest skulle se som en bonus, eftersom målet med min lite hälsosammare livsstil mest var att det skulle kännas bra. Jag trodde nog aldrig att jag skulle gå ner sådär supermycket i vikt egentligen, och jag har aldrig varit överdrivet missnöjd med min kropp, för jag är ju inte överviktig.

Men nu så har jag ju faktiskt gått ner! Och nu när jag har det så börjar jag bli nervös. Okej, jag kan gärna stanna här nu, men jag vill inte gå ner mer! Kurvorna har ju varit lite av mitt "trademark", och jag kan ärligt säga att jag inte vill vara pinnsmal, för jag tycker det är kvinnligt med kurvor. Med det vill jag INTE säga att jag tycker det är fult att vara smal, nej nej, men jag personligen har alltid varit lite kurvig, och jag har lärt mig att tycka om det. När jag var yngre var jag mer påverkad av "smal-hysterin" och då hade jag även funderingar på att börja med riktiga dieter - varpå min ärade moder skällde ut mig efter noter, eftersom jag inte hade några riktiga fysiska behov av viktminskning, och att en diet då är ganska idiotiskt. Idag kan jag tacka henne lite för den läxan... Men jag har väl mognat lite med åren, och såna ideal bekommer mig inte längre.

Men det som ändå känns skönt med att se hur jag har blivit aningen smalare runt midjan, det är att veta att jag kan! Innan har jag enfaldigt nog trott att det var omöjligt, att jag helt enkelt inte kunde gå ner så mycket i vikt... kanske berodde på att jag aldrig försökte. Men nu har jag ju sett att om jag bara kör mitt race med mina egna värderingar om vad som är hälsosamt, och vad som funkar för mig, så kan jag gå ner i vikt. Denna vetskap kommer vara värd mycket när december nalkas med julmat och lussekatter...

Och om någon är nyfiken på mitt recept för viktminskning? 

Slopa dieterna! Dra ner lite grann på kolhydraterna, du behöver inte sluta helt, men det kanske räcker med att äta kolhydrater en gång per dag. Goda och enkla smoothies till frukost och mellanmål (yoghurt + vilken frukt/bär som helst). Tänk lite i största allmänhet på vad du äter. Och rör på dig! Jag har inte ens gjort mycket, jämfört med många andra. Jag tar promenader på 6-7 km, vilket tar ca en timme om du har bra tempo - ännu mindre om du kör riktig power walk, och har använt min gymboll till att köra lite muskelträning. Lite varje dag. Även om du bara tränar 5 min så är det bättre än inget alls.

Och den stora hemligheten för att det ska kännas bra: Chilla lite! Stressa inte för mycket med dieter och skit, det är OKEJ att äta en kaka till kaffet, det är OKEJ att ta några pommes ibland. Livet ska ju faktiskt vara roligt också!

Imorrn drar jag till Ikea och slösar bort massa pengar! Puss o kram!

torsdag 7 maj 2015

Färg-funderingar

Ja, flytten närmar sig ju, och jag är väldigt taggad på att inreda! Även om min yta kommer vara liten (26 kvm, skrev nog 24 sist...) så vill jag ju fortfarande ha det fint och trivsamt.

Tanken är att färgerna kommer skifta med årstiderna. Nu direkt kommer det nog bli mycket grönt i olika nyanser, eftersom jag älskar grönt. Men så var jag inne på jysk och snubblade över ett par kuddfodral i en lite plommon/burgundy-aktig färg. Och... är jag hög på nåt, eller funkar inte detta ganska bra ihop?

Och det kommer isf inte bli någon färg-krasch, utan mestadels grönt, och sen små små toucher i den burgundy-aktiga. Så... ja, typ kuddfodralen och mina orkidéer.

Det funkar väl?

Så detta blir då sommar-kombon.

Sitter även och spånar lite på övriga kombinationer. Första utkastet är detta:

(Grått representerar silver/vitt)

Men det är som sagt ett första utdrag, det kan ju bli tusen ändringar innan jag är klar. Och har nån förslag eller synpunkter så är det hemskt välkommet! Jag är dock rätt säker på min sommar-grej, och det krävs ju att jag har nån idé för det ska ju verkställas ganska snart. 

Och inköpslistan till Ikea växer. Än så länge har jag räknat ihop det till att bli en tusenlapp ungefär, men det är lika bra att räkna kallt med åtminstone 2000, för det blir ju säkert alltid lite mer än man tror. Och är det Ikea kan det bli mycket mer än man tror... Dock hade ju min käre far lovat att köpa TV-bänken åt mig, så då sjunker ju min egen nota med 300 kr (Yep, den kostar inte mer än så). 

Har för övrigt varit duktig och ställt mina döende orkidéer i blöt med lite extra näring. Och jag är sjukt sugen på pizza. Cheerio!

onsdag 6 maj 2015

Tumult

Ja... det har gått ett par dagar sen jag skrev sist, men det har varit tre tuffa dagar... jag brukade vara ägare till en fin gammal katt-dam, men min lilla flicka har tyvärr fått lägga sig till ro. Hon var gammal, och blev ganska sjuk de sista dagarna... det kom upp mycket blod ur henne, och hon gick inte på lådan som hon skulle, och hon brydde sig inte om sin hygien längre. Så vi fick en tid hos veterinären, han tittade lite på henne, och sa bara att det inte fanns något att göra. Han såg lång väg att det var dags för henne... och trots att det skär något enormt i hjärtat, och att det känns så oerhört tomt hemma nu, så vet vi att vi gjorde det enda rätta. Så jag har gråtit och gråtit tills linserna blev dimmiga av allt salt som la sig som en hinna... men jag försöker att jobba med det. Det var ju trots allt bäst för henne.

Men idag så blev det mer tumult... i alla fall för mig.

Ja, det märks ju att man lever i ett I-land, när man får panik av att telefonen inte funkar! Redan igår betedde den sig konstigt, den ville inte ta emot ström. Satte jag i laddaren så gick den upp kanske 2-3% på en halvtimme, och när den kom till 15%, så började den gå neråt igen, trots att laddningssymbolen var uppe. När jag vaknade imorse var den stendöd.

Så jag prövade ALLT jag kunde komma på, men inget hjälpte. Men om det finns en Gud i himmelen så finns det en sak jag tackar honom för idag... (fast jag tror ju inte på sånt, men det låter alltid så bra att säga det):

Tekniska vänner!


Skrev till en vän på facebook och förklarade mitt problem. Först kom ju givetvis alla vanliga tips, sånt som till och med jag kom på att pröva, men sen så kom den verkliga räddningen: "Hard reset".

För er som inte vet detta, är det tydligen en slags återställning som man kan ta till när telefonen flippar ur. Då skulle jag alltså först stänga av telefonen genom att rycka ur batteriet, sen i med batteriet igen, sedan hålla in startknappen + volym-upp-knappen + hemknappen (den som sitter fram på telefonen), samtidigt. När jag gjorde det så kom det upp en liten blå text i ena hörnet, där det stod typ recovery booting eller nåt sånt, och sen kom batterisymbolen upp, och då plötsligt var den uppe på ca 25%. Sen startade jag den som vanligt, och nu minsann laddas den! Hallelujah! 

För övrigt så har jag bokat en liten tripp till Ikea! På måndag far jag iväg med två vänner som äger en bil med stort lastutrymme. Det är ju väldigt mycket småplock som ska skaffas, men även lite större grejer, som soffbord, TV-bänk och en hylla till badrummet. Inte långt kvar tills jag flyttar... har för övrigt fortfarande inte packat en enda sak. Fick ju lite annat att tänka på... 

Anyway. Måste väl försöka göra nåt också, o inte bara sitta här... puss hej!

lördag 2 maj 2015

Vart ska man börja?

Nu är det mindre än två veckor kvar till flytten, och eftersom det är en del som ska packas, så tänkte jag att det är lika bra att börja lite smått. Men...

Vart ska man börja?

Det måste ju va grejer som jag inte kommer behöva använda den närmsta tiden... och det är ju en hel del småplock. En del lär väl rensas bort också.

Får nog bli böcker, CD-skivor och DVD-filmer. Till att börja med. Min stora matta har också åkt ut, den får sig för närvarande ett bad.

Sen kanske man skulle sortera bland alla förbaskade papper som ligger - jag hatar papper. Jag har ju faktiskt en pärm där jag skulle sätta in viktiga grejer... men så blev det alltså inte. Och så bör jag nog skaffa ännu en pärm till alla dessa notpapper och låttexter som ligger här till förbannelse.

Om man skulle ta o anställa nån som kan göra detta åt mig? Hade varit bekvämt!