fredag 14 augusti 2015

Mamma mu - en förebild

För ett par dagar sen fick jag syn på ett vykort inne på bokhandeln. Vykortet föreställde Mamma Mu, när hon sitter i trädkojan hon har byggt. Jag köpte kortet och skickade iväg till min egen mamma, för på något sätt tyckte jag att dessa två kvinnor liknade varandra lite. Vissa tyckte att det var lite konstigt att bli jämförd med Mamma Mu... men det är väl inte alls något negativt?


Mamma Mu är en ko, men hon följer verkligen inte normerna för hur en ko "ska" bete sig. Hon gör precis det som faller henne in, hon provar och försöker... och lyckas oftast! Kan hon cykla? Klart hon kan! Inte kan väl en ko bygga koja? Joho, visst kan hon det! 

Mamma Mu är en frontfigur för starka och självständiga kvinnor som inte låter sig hållas tillbaka av vad som anses normalt. Skit samma om kor inte brukar cykla, hon kände för att göra det, så hon gjorde det! 

Mamma Mu kanske ofta mest ses som en söt figur i barnböcker, men om man tänker på det, så är hon en feministisk förebild! Vi borde inspireras av denna härliga kossa!

1 kommentar: